L'Ajuntament blinda el dret a tanteig i retracte per garantir el 30% d'habitatge públic en les noves promocions

El consistori es podrà acollir a aquest dret si les noves promocions no garanteixen aquesta quota

L'Ajuntament de Sant Cugat vol fer créixer el parc d'habitatge públic / Foto: Guillem Babitsch - Cugat Mèdia

Política

Publicat el 27/gen/20 per Sergio Morales

El ple municipal ha donat llum verda aquest dilluns a una modificació puntual del Pla General Metropolità per implementar mesures per a l'increment del parc d'habitatge protegit a Sant Cugat. És un pas més perquè el dret a tanteig i retracte de l'administració local quedi blindat. En cas que un promotor adquireixi un sòl de més de 500 metres quadrats per fer-hi habitatge, el consistori podrà 'recomanar' que el 30% sigui protegit. Si no segueixen les recomanacions, l'Ajuntament podrà aplicar el seu dret a tanteig i retracte per fer-se amb el terreny en qüestió de manera preferent, executar la promoció per garantir el percentatge i posar la resta a la venda en el mercat lliure per recuperar la inversió.

Escolta-ho

Tot plegat ha estat possible gràcies a una modificació ordenada per l'AMB a una proposta que ja va rebre llum verda durant el mandat passat. Amb el text refós, només faltarà que l'administració supramunicipal l'inclogui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). La modificació, en particular, suprimeix la proposta municipal que el termini per aplicar el tanteig i retracte fos de sis anys més sis prorrogables. La llei, però, no contempla aquesta pròrroga i, per tant, s'ha hagut d'eliminar.

El dret a tanteig i retracte es podrà aplicar més enllà de l'adquisició de sòl; l'Ajuntament també s'hi podrà acollir en casos de vendes de pisos ja construïts, per exemple. La manera d'executar aquesta possibilitat, sigui a través del mateix consistori, Promusa o algun altre mecanisme, es definirà en una ordenança en la qual el govern està treballant. El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, ha admès que la possibilitat del tanteig i retracte no és tan ambiciosa com voldria el govern, però és optimista. 'Això ens facilitarà obtenir sòl per a habitatge assequible', ha explicat.

L'aprovació del document també permetrà que l'Ajuntament tiri endavant la redacció d'una llista amb els solars sense edificar que hi ha a Sant Cugat. Una vegada enumerats es podrà planificar quines possibilitats hi ha per augmentar el parc d'habitatge públic de la ciutat.

L'habitatge, una prioritat per al govern
L'equip de govern de Sant Cugat destinarà durant el mandat 16 milions d'euros o més per fer front a la crisi habitacional. És un 'pla de xoc' per frenar l''expulsió' de veïns de la ciutat que es vehicularà amb una dotació pressupostària anual de quatre milions mínims i amb una 'batuda fiscal' per detectar aquells casos que necessitin més suport per part de l'administració. L'empresa pública d'habitatge, Promusa, serà un actor indispensable en aquesta lluita, així com l'Oficina Local d'Habitatge, que es dotarà de més atribucions i es redimensionarà.


DECLARACIONS

Francesc Duch

Ens hauria agradat haver arribat a més, però això ens facilitarà obtenir sòl per a habitatge assequible.

Your browser doesn’t support HTML5 audio