16 milions com a mínim per fer front a la crisi habitacional
L'Ajuntament presenta el pla de govern, amb un pla de xoc en habitatge i polítiques transversals
Publicat el 22/nov/19 per Sergio Morales
L'equip de govern de Sant Cugat destinarà 16 milions d'euros o més per fer front a la crisi habitacional. És un 'pla de xoc' per frenar l''expulsió' de veïns de la ciutat que es vehicularà amb una dotació pressupostària anual de quatre milions mínims i amb una 'batuda fiscal' per detectar aquells casos que necessitin més suport per part de l'administració. L'empresa pública d'habitatge, Promusa, serà un actor indispensable en aquesta lluita, així com l'Oficina Local d'Habitatge, que es dotarà de més atribucions i es redimensionarà. Tot plegat ho ha donat a conèixer l'executiu local aquest divendres en una roda de premsa on ha presentat el pla de govern per al mandat 2019-2023.
La segona tinenta d'alcaldia, la cupaire Núria Gibert, ha reconegut que el consistori està 'explorant totes les vies possibles, no només la construcció, sinó també la rehabilitació i l'adquisició'. La titular de les àrees de Drets Socials i Igualtat creu que 's'ha de posar tota la intel·ligència de l'administració a garantir aquest dret'.
Una estratègia compartida pel primer tinent d'alcaldia, el socialista Pere Soler, que ha avançat que els impostos, taxes i preus públics es posaran a disposició, a través de la fiscalitat, d'aquelles persones o famílies en situació o risc de vulnerabilitat. Així, el responsable de les àrees de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat subratlla la importància d'anar més enllà de les inversions per fer front a la situació habitacional.
Per la seva banda, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha posat de manifest la necessitat de treballar les solucions a la crisi d'habitatge des de diferents punts de vista: 'És una situació transversal i la volem atacar des de molts àmbits', ha explicat.
L'habitatge és una de les grans prioritats de l'equip de govern que configuren ERC-MES, el PSC i la CUP-PC, però no l'únic eix de treball. L'executiu haurà de gestionar durant el mandat més de 600 milions d'euros que s'enfocaran també en la promoció i defensa del comerç local i de l'economia, en la cultura i en l'emergència climàtica. L'aplicació d'una tarifació social també està sobre la taula de l'executiu, que vol fer-la efectiva en la presentació de les ordenances fiscals.
Tot plegat són unes intencions i compromisos de l'Ajuntament que s'hauran de concretar al pla d'actuació municipal, que es presentarà en els propers sis mesos.
Els regidors de l'equip de govern / Foto: Cugat Mèdia
Més inversions
La construcció d'una residència per a la gent gran, la configuració d'una mobilitat sostenible a la ciutat (amb carrils bici, camins escolars i zona de baixes emissions) i la creació d'un refugi d'animals són alguns projectes que l'equip de govern té intenció de fer realitat. També vol que es materialitzi la nova biblioteca central, que la corporació municipal anomena de moment com a 'Nou Centre Cultural - Biblioteca Gabriel Ferrater'.
La finalització del projecte de l'edifici de l'escola La Mirada i la millora de l'accés a Can Barata són també iniciatives a l'agenda del mandat 2019-2023, tot i que l'executiu subratlla que el pla de govern va més enllà d'aquests quatre anys.
DECLARACIONS
Núria Gibert
Estem explorant totes les vies possibles, no només la construcció, també la rehabilitació i l'adquisició. S'ha de posar tota la intel·ligència de l'administració a garantir aquest dret.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Pere Soler
Una cosa és invertir i l'altre intentar afavorir, a través de la fiscalitat local, que no hi hagi injustícies en persones o famílies en situació de vulnerabilitat.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Mireia Ingla
Afrontem la situació des de molts punts de vista, des de molts àmbits. És una situació transversal i la volem atacar des de molts àmbits.
Your browser doesn’t support HTML5 audio