Fi de mandat municipal: canvis al govern, renúncies i regidors no adscrits

Els regidors, a dalt, el 2015 i a la foto inferior, a l'actualitat, sense Dimitri Defranc que no va acceptar anar / Foto: Localpres i Lluís Llebot

Política

Publicat el 20/mai/19 per Albert Prat

Quatre anys, 61 plens i 28 regidors són el resum en dades del mandat 2015-2019 a l'ajuntament. Les eleccions del 2015 van deixar un ple amb set formacions polítiques i en finalitzar el mandat, dues d'elles (CiU i la CUP-PC) han perdut un regidor que han passat a ser no adscrits. Les circumstàncies externes, especialment el desmembrament de CiU, han donat lloc a quatre anys plens de canvis. Cugat.cat repassa els moviments més destacats del mandat.

El mandat ja va començar amb modificacions amb la renúncia del cap de llista del PP, Jordi Carreras, després de la patacada electoral. El partit havia passat de quatre regidors a un i el líder popular va decidir apartar-se i deixar pas al número 2, Álvaro Benejam, que va agafar el relleu, sent avui alcaldable de la formació.

Un any després, l'estiu del 2016, es produïa el primer daltabaix del mandat. La segona força al ple, CUP-PC, perdia un regidor després que Dimitri Defranc abandonés Procés Constituent al mig d'una polèmica al voltant de la petició de la seva acta de regidor. Després d'acusacions de transfuguisme, el rebuig inicial dels partits i acusacions d'amenaces, Defranc va passar a ser regidor no adscrit. Ara encapçala la seva pròpia candidatura, Proposem, i va decidir no comparèixer a la foto de família 'pel joc brut' de la CUP-PC en aquest mandat.

No ha estat l'únic canvi a la CUP-PC. El segon, això sí, va ser força menys accidentat, amb la renúncia de Ramon Piqué. Lourdes Llorente va recollir el testimoni i repeteix a la llista dels cupaires com a número 2. També va ser discret el canvi de portaveu a ICV-EUiA. Roser Casamitjana va arrencar el mandat i Ramon Gutiérrez l'ha acabat i és, a més, cap de llista de la confluència Sant Cugat en Comú.

No només a l'oposició hi ha hagut trasbalsos, també han canviat les cares al govern municipal. El més important, al capdavant. Mercè Conesa abandonava l'alcaldia l'estiu del 2018 després de vuit anys per ser presidenta del Port de Barcelona i deixava la vara en mans de la fins llavors tinenta d'alcalde de Cultura i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny. Sílvia Solanellas va substituir Fortuny com a regidora. Abans, al juny, Damià Calvet havia abandonat el govern per ser conseller de Territori, capgirant les majories, ja que el següent a la llista de CiU era el democristià Xavier Cortés que va decidir assumir l'acta per Units per Avançar, partit hereu d'UDC. Cortés va convertir-se en el segon regidor no adscrit.

Altres regidors han entrat i sortit del govern durant el mandat. Carles Brugarolas va deixar la tinència d'alcaldia d'Economia per passar a ser regidor sense cartera durant un temps, per qüestions professionals. Amb la marxa de Calvet, el representant de Demòcrates, formació que ha abandonat per formar part de la llista de Junts per Catalunya, va tornar a assumir la mateixa responsabilitat. També va tenir un pas pel govern, de 10 mesos, el portaveu del PSC, Pere Soler, que va acabar trencant de mutu acord el pacte l'abril de l'any passat després d'una suspensió temporal.

L'altre canvi en el mandat va ser el nom del partit del govern. CiU va passar a dir-se Convergència i després PDeCAT-Demòcrates. Aquest és el nom actual del grup municipal tot i que no hi té cap membre de Demòcrates actualment. També sonada va ser la marxa de les representants d'Unió, Cristina Paraira i Esther Salat, que van entrar a CDC, i de Carles Brugarolas, que va entrar a Demòcrates.