L'Ajuntament alça la veu per deixar de pagar les expropiacions de zones verdes
Ho fa arran d'una moció de la CUP-PC
Una de les últimes zones verdes expropiades és al creuament entre el carrer de Llaceres i la Rabassada / Foto: Google Maps
PolíticaPublicat el 17/des/18 per Sílvia González
L'Ajuntament dirà 'prou' a continuar pagant les expropiacions de les zones verdes privades del municipi. Ho ha acordat al ple d'aquest dilluns arran d'una moció de la CUP-PC, a la qual s'ha sumat amb vots favorables el govern del PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES, ICV-EUiA i el regidor no adscrit Xavier Cortés. El text implica demanar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i/o a la Generalitat que assumeixin una càrrega econòmica que a Sant Cugat ha suposat una sagnia econòmica de 50 milions d'euros des de 2010.
Escolta-ho
CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ
D'on sorgeix l'expropiació i el problema de les zones verdes?
Aquestes expropiacions es deuen a l'execució del Pla General Metropolità (PGM) del 1976 i Sant Cugat és un dels municipis més afectats. Amb el PGM es van repartir les zones verdes entre les localitats de l'Àrea Metropolitana. Moltes de les zones verdes programades aleshores es troben situades en terrenys privats i els seus propietaris reclamen als ajuntaments l'expropiació, amb la corresponent compensació econòmica, perquè es destinin a ús previst. El problema rau en què moltes d'aquestes zones no poden ser usades com espais verds públics perquè són barrancs i terrenys abruptes.
El debat del ple
La moció dels cupaires ha prosperat i d'aquesta manera es fa un pas per paliar una situació que a Sant Cugat 'és desmesurada', segons el regidor Ignasi Bea. Una visió que ha compartit el portaveu del PP, Álvaro Benejam, que ha recordat que ara s'està elaborant el nou pla director d'urbanisme metropolità que ha de substituir el PGM.
Un pla director que, segons el PSC, 'no resoldrà el problema' però que, per a ICV-EUiA, hauria de donar respostes. La regidora ecosocialista Roser Casamitjana ha recordat la petició formal que Mercè Conesa va fer a l'AMB el 2014. Més 'realista' ha estat el PSC que, amb el seu vot contrari, ha remarcat que el pressupost de l'AMB es confecciona a partir de les aportacions dels municipis.
Des d'ERC, el regidor Ferran Villaseñor ha dit que 'avui votem una injustícia' i que 'algú hauria de fer alguna cosa' ja que 'el problema és cada vegada més gran'. La regidora de Cs, Munia Fernández-Jordán, ha donat suport a la moció, tot qualificant les zones verdes de 'maldecap' per als municipis. Cs i el regidor no adscrit Dimitri Defranc s'han abstingut.
El més expeditiu ha estat el tinent d'alcalde de Territori, Joan Puigdomènech, que ha titllat 'd'irreal i injust' el repartiment del cost econòmic respecte a altres localitats. Una rotunditat que també ha manifestat quan ha recordat que dels 50 milions gastats fins ara en zones verdes, 'una part important' podien haver anat a inversions per a Sant Cugat.
DECLARACIONS
Ignasi Bea
Gens equitatiu. Per tot això, la moció demana a l'AMB i a la Generalitat que aturin aquest greuge.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Pere Soler
Què s'ha d'afrontar? És lògic. Però estarem disposats a demanar a la Generalitat o a l'AMB que ens retornin 50 milions d'euros.
Your browser doesn’t support HTML5 audio