El ple es compromet a treballar pel dret a vot de totes les persones residents
Imatge d'arxiu d'una votació
PolíticaPublicat el 17/oct/18 per Martí González
El ple ha aprovat parcialment la proposta de la CUP-PC per instar les administracions competents a facilitar els tràmits a les persones residents estrangeres perquè puguin votar de manera activa i passiva a les eleccions. El text, que ja s'ha aprovat a Girona i a la junta de veïns de Valldoreix, ha tirat endavant amb els vots positius dels proposants, d'ICV-EUiA i d'ERC-MES, el regidor no adscrit Dimitri Defranc i el PDeCAT-Demòcrates en la majoria dels punts.
Escolta-ho
CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ
La regidora cupaire Lourdes Llorente ha explicat que presenten la moció per garantir 'un dret bàsic en tota democràcia' i no excloure a les persones estrangeres. A més, tant la CUP-PC com ICV-EUiA han argumentat que el dret a sufragi actiu i passiu dels estrangers també servirà per lluitar contra el 'racisme institucional' i contra els 'discuros xenòfobs durant les campanyes electorals'.
L'equip de govern només ha votat en contra en dos dels acords que impliquen campanyes informatives i de difusió per donar a conèixer els processos per fer efectiu el dret a vot entre les persones estrangeres residents. La tinenta d'alcalde de Progrés Social, Susanna Pellicer, ha explicat que l'Ajuntament 'no és competent' pel que fa a les campanyes institucionals, que corresponen a l'Estat. Un mateix argument, el de l'ordenament jurídic espanyol i els tractats i convenis internacionals, que han fer servir el PP i Cs per votar contràriament a la proposta.
D'altra banda, tant el PDeCAT-Demòcrates com ERC-MES s'han abstingut en un altre dels punts pels dubtes que la iniciativa comporta respecte a comicis d'àmbit supramunicipal. El regidor republicà Èric Gómez ha explicat que pensen que 'és necessari un mínim d'arrelament' quan es vota pel Parlament català i pel Congrés espanyol.
Amb l'aprovació de la moció, l'Ajuntament es compromet a treballar per 'fer efectiva tota la jurisprudència efectiva en matèria de participació ciutadana' per 'garantir la plena participació política de la ciutadania resident a Sant Cugat, al marge de la seva nacionalitat', a més de garantir 'un empadronament no restrictiu dels residents al municipi'.
A més, també insta els grups municipals a 'no instrumentalitzar' la immigració en els seus programes, estratègies i discursos amb 'interessos partidistes', així com a animar la participació política a tots els residents. En aquest sentit, la moció insta el Parlament a treballar per 'fer efectius els drets de la ciutadania, tot vehiculant-los a la residència, i no a la nacionalitat', així com a fer una reforma de l'ordenament jurídic a l'Estat espanyol per permetre el dret a vot de les persones estrangeres residents, sense tenir en compte aspectes com el de la reciprocitat.
DECLARACIONS
Lourdes Llorente
Aquesta moció vol posar en relleu que a la nostra democràcia, en què el vot és la unitat de mesura bàsica de participació, existeix una gran carència, entre d'altres. La de tenir apartada del sistema electoral a bona part de la població i, en concret, a les persones estrangeres.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Èric Gómez
En unes municipals és evident la mobilitat. Però quan parlem d'una vinculació nacional, tal com està plantejat tenim dubtes. Creiem que un mínim d'arrelament és necessari.
Your browser doesn’t support HTML5 audio