El Tribunal d'Estrasburg condemna l'Estat per no investigar les denúncies de tortures l'any 92
El republicà Eduard Pomar és un dels santcugatencs que va denunciar les tortures
PolíticaPublicat el 3/nov/04 per Miquel Herrada
El Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg ha condemnat l'Estat espanyol per no haver obert una investigació arran de les denúncies per tortures fetes pels independentistes catalans detinguts l'any 1992 per ordre del jutge Baltasar Garzón, entre ells els santcugatencs Eduard Pomar i Ramon Piqué. Malgrat això, el tribunal estableix que fa massa temps dels fets per poder demostrar si es van produir aquestes tortures.
El Tribunal Internacional de Drets Humans d'Estrasburg ha fet pública la sentència del judici fet el 18 de novembre del 2003 contra l'Estat espanyol per l'anomenada 'Operació Garzón'. Es tracta del cas de les pressumptes tortures infligides per la Guàrdia Civil a un grup d'independentistes catalans l'estiu del 1992, quan Baltasar Garzón era el jutge instructor de l'Audiència Nacional. Entre els denunciants, en total una quinzena, hi havia els santcugatencs Eduard Pomar i Ramon Piqué.
El Tribunal ha condemnat l'Estat per no investigar les denúncies per tortures, però ha establert que no pot acreditar els maltractaments per 'falta de proves', perquè ha passat massa temps d'ençà dels fets. Un dels denunciants, l'actual segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament, el republicà Eduard Pomar, ha rebut amb satisfacció la sentència d'Estrasburg, perquè considera que demostra que hi ha indicis que les tortures es van produir.
Eduard Pomar
Molta satisfacció. Fa molts anys que esperàvem una resposta dels tribunals. Si Estrasburg condemna l'Estat per no investigar, vol dir que hi havia indicis de les tortures.
Pomar considera que és una 'llàstima' que no es puguin investigar les tortures, però afegeix que aquesta sentència implica una 'victòria important' i hauria de servir per fer reflexionar els governs sobre la importància d'eradicar la pràctica de tortures per part dels cossos policials.
En el mateix sentit s'ha expressat un altre dels denunciants santcugatencs, Ramon Piqué, que ha assegurat que es tracta d'una 'condemna política' a l'Estat per tolerar les tortures. L'escoltem.
Ramon Piqué
És un reconeixement públic que hi havia indicis de les tortures. Esperem que serveixi per tancar les clavegueres de l'Estat, que alguns polítics com Felipe González s'entesten en defensar.
El Tribunal d'Estrasburg obliga l'Estat espanyol a indemnitzar per danys morals amb 8.000 euros cadascun dels 15 denunciants i a pagar les costes del procés judicial, que ascendeixen a 12.000 euros. Segons Eduard Pomar, però, els diners no serviran per compensar les seqüeles que encara arrosseguen els denunciants.
Eduard Pomar
No hi ha cap quantitat econòmica que pugui compensar les seqüeles psicològiques que ens van provocar les tortures.
Pomar responsabilitza de les tortures, en primer lloc, al jutge Garzón, que segons els denunciants no va fer res per investigar els fets, però també al govern espanyol, que no va instar la fiscalia a aclarir les acusacions.