Arrufat: 'El concepte 'poble' sempre serà conflictiu perquè diferents interessos se'n disputen l'hegemonia'
Quim Arrufat i Juanma Rodríguez, a la porta de Cal Temerari
PolíticaPublicat el 6/jul/18 per Sílvia González
El subjecte poble, com a motor de transformació social i generador d'identitats col·lectives, constitueix un capital polític al qual ningú vol renunciar. Sobre aquest xoc d'interessos han debatut Quim Arrufat (CUP) i Juanma Rodríguez (Comunistes de Catalunya), en la xerrada inaugural de la 3a Escola d'Estiu de Formació Política de Cal Temerari, aquest divendres. Una vintena de persones han escoltat les seves reflexions sobre la influència de les mobilitzacions socials i el binomi classe obrera-poble per canviar la societat. Cugat.cat ha parlat amb ells.
Escolta-ho
Les frases més destacades de l'entrevista
-Quim Arrufat: 'El poble és el subjecte polític capaç de fer canvis i genera una identitat suficientment poderosa per deixar enrere projectes individuals per assolir-ne els col·lectius. Des de l'inici de la crisi hem vist dimensions del 'poble' amb missatges molt diferents, i de vegades, contradictoris. És un concepte conflictiu perquè hi ha interessos que se'n disputen l'hegemonia'.
-Juanma Rodríguez: 'En el concepte poble hi ha una majoria que viu de la seva feina i que hi veu la seva força de treball. Es veu obviada. El concepte poble i classe obrera han d'anar de la mà perquè hi hagi una transformació social'.
- Q. A.: 'Tothom intenta apropiar-se del subjecte 'poble', del seu capital polític. És dóna permanentment l'intent de desmuntar-lo o portar-lo cap a uns interessos concrets. Per exemple, el concepte entès aquí per qui governa a Sant Cugat i a altres llocs és un poble que ha de deixar de banda els conflictes socials, i n'hi ha d'altres que veuen que s'ha de repartir la riquesa i construir un món millor'.
- J. R.: 'El poble està vist com un poble escollit o millor que els altres o com un conglomerat de sectors de la societat que viu del seu esforç i no de l'esforç aliè'.
- Q. A.: 'El nacionalisme espanyol no s'ha posat les piles, fins fa dos anys, a l'hora de respondre les preguntes del poble català amb un altre subjecte poble. No han construït idea de poble, és idea d'estat i de repressió, de 'Què posa en el teu DNI?'. Ara, a Catalunya i a Espanya, ja hi ha partits que construeixen la idea de poble espanyol'.
- J. R.: 'Sí que hi ha hagut en el sector reaccionari una idea de poble espanyol, com la Fundació FAES. Són els sectors que venen del franquisme que construeixen un nacionalisme espanyol amb aquesta idea que és superior al mateix nacionalisme. Sí que hi ha hagut una mobilització permanent dels sectors amb identitat nacional espanyola'.