Ponsatí defensa davant el jutge d'Edimburg que la petició d'extradició és 'per motius polítics'

Imatge d'arxiu de Clara Ponsatí amb el seu advocat / Foto: ACN

Política

Publicat el 15/mai/18 per Anna González / Acn

La consellera santcugatenca destituïda Clara Ponsatí s'ha presentat aquest dimarts al tribunal d'Edimburg acompanyada de l'advocat Aamer Anwar per assistir a la vista preliminar de caràcter 'procedimental' sobre l'euroordre que demana la seva extradició. La defensa de Ponsatí ha argumentat que es tracta d'una petició que respon a 'motius polítics'. Si el jutge no es pronuncia abans, la santcugatenca haurà de personar-se a una segona vista el 5 de juliol.

Minuts abans d'entrar al jutjat, l'advocat de l'exconsellera, Aamer Anwar, ha explicat que 'si és extradida i condemnada pels delictes de rebel·lió i malversació de fons podria fer front a una sentència de 25 i 8 anys respectivament, existint la possibilitat de passar la resta de la seva vida a la presó'. A més d'al·legar que se la persegueix per motius 'polítics', l'equip de la defensa argumenta també que qualsevol intent d'extradir Ponsatí a l'Estat espanyol és 'presumptament injust, opressor i incompatible amb els drets humans'.

Segons el calendari legal, si el jutge no rebutja aquest dimarts l'extradició, la propera cita als tribunals serà el 5 de juliol, quan està programada una segona vista preliminar. La data oficial d'inici de la vista d'extradició és el 30 de juliol i podria allargar-se fins a dues setmanes. Previsiblement, per tant, la justícia escocesa no decidirà fins al mes d'agost si extradeix o no a Ponsatí.

En una entrevista amb l'ACN, Anwar ha valorat que l'Estat espanyol està fent un 'abús deliberat' del procés de les euroordres perquè 'continua canviant les regles del joc', estudiant ara la possibilitat de rebaixar els càrrecs a sedició o a conspiració per la rebel·lió. Tot i que confia guanyar el cas contra l'extradició de Ponsatí, Anwar ha dit que l'Estat espanyol hauria de retirar l'euroordre perquè 'l'única solució' és la 'negociació'.

La consellera va establir-se inicialment a Bèlgica, juntament amb Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. El 10 de març, però, va anunciar a través del Twitter que deixava Brussel·les després de quatre mesos i mig per reincorporar-se a la universitat escocesa de Saint Andrews com a catedràtica d'Economia. A finals de març, la santcugatenca va entregar-se a les autoritats escoceses perquè jutgessin la seva extradició.