ERC-MES insta el canvi de nom de tres carrers franquistes de Sant Cugat
Imatge d'arxiu d'un acte reivindicatiu per rebatejar la plaça del Rei com a plaça de l'1 d'octubre
PolíticaPublicat el 28/abr/18 per Anna González
ERC-MES proposarà a la comissió del nomenclàtor el canvi de nom dels tres últims carrers franquistes. En concret, el grup municipal vol rebatejar l'avinguda d'Antoni Griera, la plaça del Doctor Villar i el carrer del Doctor Modrego, així com substituir la designació de la plaça del Rei per plaça de República o de l'1 d'octubre. Amb aquests canvis, juntament amb la retirada de les plaques franquistes que encara queden al municipi, els republicans creuen que Sant Cugat haurà fet 'els deures' en aquesta matèria.
El grup municipal ja va instar els canvis de nom en una moció fa un any, que va ser retirada a l'espera de convocar la comissió del nomenclàtor, que es reunirà la setmana vinent. Les propostes d'ERC-MES segueixen les recomanacions d'un informe del Grup d'Estudis Locals (GEL), que conclou que aquests tres carrers són els últims amb designació pròpiament franquista, tot i que deixa a criteri polític altres dels quals la seva vinculació amb el règim franquista no és tan clara.
En aquesta línia, els republicans també reclamaran que s'iniciï el procediment sancionador per retirar totes les plaques franquistes que encara queden al municipi. Amb tot, el regidor d'ERC-MES Èric Gómez creu que s'ha de solucionar d'immediatament.
Èric Gómez
Estem en una ciutat que encara té plaques franquistes i que encara té carrers dedicats a persones que tenien convivència amb el règim franquista. Això s'ha de resoldre de manera immediata.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Les propostes per a la comissió del nomenclàtor també inclouen el canvi de nom de la plaça del Rei, per a la qual el grup municipal ja havia proposat designar-la com a plaça de la República i que ara també obre la porta a rebatejar-la com a plaça de l'1 d'octubre.
Èric Gómez
Aquest nom ens sembla una bona denominació, però ha esdevingut un fet històric com l'1 d'octubre. És una reclamació que també fem nostra.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
ERC-MES també portarà a la sessió la incorporació al nomenclàtor de Guillem Agulló, com va aprovar el ple, i designar com a Centre Cívic Alfonso Guisado la casa ubicada entre l'avinguda de Torreblanca i la de Cerdanyola, en homenatge a l'activista veïnal del barri del Monestir-Sant Francesc. Les peticions dels republicans es completen amb la substitució de les plaques en castellà per plaques en català i l'estat d'implementació de la moció per incorporar al nomenclàtor dones emblemàtiques de la història de Sant Cugat.