Què pensen els partits polítics de Sant Cugat sobre les accions dels CDR?

Els tertulians d'aquest dimecres amb la directora de Cugat.cat, Mònica Lablanca

Política

Publicat el 12/abr/18 per Alba Triadó

Els partits polítics de Sant Cugat han explicat a Cugat.cat què pensen sobre la situació actual dels Comitès de Defensa de la República (CDR) després que la Guàrdia Civil hagi posat en marxa aquest dimarts una operació per detenir diversos membres dels CDR per terrorisme i rebel·lió. Els representants del grups municipals han valorat les darreres notícies sobre aquestes informacions a la tertúlia d'actualitat 'El Gall del Monestir'.

La setmana passada la Fiscalia de l'Audiència Nacional ja va avisar que actuaria 'amb contundència' contra les activitats d'aquests grups a qui ja deia que se'ls podia atribuir delictes de 'rebel·lió, malversació i d'altres contra l'ordre públic'. Una opinió que no comparteix el regidor de PDeCAT-Demòcrates i tinent d'alcalde d'Urbanisme de Sant Cugat, Damià Calvet, qui ha dit que aquesta actuació és 'un nou error de l'Estat i les seves institucions'.

Damià Calvet

Els CDR no intimiden, els que intimiden són el govern espanyol, determinats polítics, determinats mitjans de comunicació, el Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem, la monarquia... aquests sí que intimiden. Intimiden un procés democràtic i pacífic que intentem exercir per vies democràtiques i pacífiques.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Calvet ha expressat la voluntat del seu partit d'avançar cap a una república per construir un país per tenir 'més i millors oportunitats', un objectiu que el regidor de la CUP-PC Ignasi Bea ha compartit tot i que per als cupaires l'objectiu principal és 'que la gent pugui votar'. Per Bea l'operació contra els CDR 'és una aberració' i ha lamentat la deriva de l'Estat espanyol 'amb els atacs a la llibertat d'expressió'.

El regidor anticapitalista ha insistit en el pacifisme del moviment independentista i ha acusat el PP, Cs i també el PSOE de dirigir missatges a la premsa titllant els CDR de violents.

Ignasi Bea

Parlar de terrorisme és una burla, no només a les víctimes del terrorisme, sinó també al procés que és pacífic, quan es parla de kale borroka és molt dur, allò respon a uns altres temps, a uns conflictes duríssims que per sort no tenim ni hem de tenir mai al nostre país. El que és evident és que amb la repressió no solucionarem res. L'única solució és que es deixi votar a la gent i que la gent voti el que vulgui.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Des de Cs, el regidor Sergio Blázquez ha deslegitimat els CDR perquè 'no els ha triat ningú' i els ha acusat 'd'intimidar la gent'.

Sergio Blázquez

Per a mi entre aquesta gent hi haurà gent de bona voluntat però hi ha 'pandilleros' o gent que es dedica a intimidar i això a mi no m'agrada perquè no els hem votat, ni emanen de la Generalitat ni del parlament i exactament no sé què pinten.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El representant de la formació taronja també ha lamentat la 'frivolització' de la tasca dels jutges i ha reiterat que des del seu partit es respecten sempre les decisions judicials, encara que no les comparteixin.

La portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, qualifica de 'fals' el relat d'aquells que 'volen fer veure que hi ha violència per defensar el que s'ha fet fins ara', en referència a la presó preventiva i a les acusacions de rebel·lió. En resposta a les declaracions de Blázquez, Ingla considera els CDR un moviment 'totalment legítim' perquè 'els moviments ciutadans existeixen des de fa molt temps sense que ningú els hagi votat' i ha reivindicat que 'la política no només s'ha de fer des de les institucions'.

Mireia Ingla

És evident un absolut concens en tots els mitjans de comunicació i tota la premsa escrita a Catalunya de considerar que els CDR no són moviments terroristes i considerar-ho una barbaritat. L'opinió pública, majoritàriament considera que no és un tema només dels independentistes sinó que és un tema de democràcia i de drets i llibertats polítiques fonamentals en aquests moments estem aconseguint aquest concens.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



ICV-EUiA tampoc comparteix que les accions dels CDR es puguin titllar de terroristes. La regidora ecosocialista Roser Casamitjana ha posat com a exemple les mobilitzacions sindicals i veïnals que des de fa molt temps fan 'accions del mateix tipus', com 'tallar autopistes'.

Roser Casamitjana

No estic d'acord que es pugui considerar terrorisme perquè s'haurien de considerar moltíssimes coses que es fan i són del mateix nivell. Que molesten, sí quan et tallen l'autopista molesta, però de molestar a que t'acusin de terrorisme crec que hi ha una diferència bastant notòria.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Des del PSC, Ramon Escuer ha qualificat Llarena de 'grandíssim jutge' i ha defensat que la instrucció de la causa del lletrat ha estat 'perfectíssima, impecable'. Escuer també ha rebutjat que es qualifiqui de terroristes les accions dels CDR.

Roman Escuer

Des del PSC considerem que el moviment dels CDR no és un moviment terrorista, ho hem dit i ho repeteixo. Des del PSC creiem que no es pot equiparar al terrorisme, però la definició terrorisme ha canviat i això ens porta molta confusió.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Qui també ha expressat els seus dubtes sobre l'acusació de terrorisme ha estat el portaveu del PP, Álvaro Benejam, tot i que des de la formació sí que veuen actes delictius en les actuacions d'aquests grups.

Álvaro Benejam

Tinc els meus dubtes que això pugui ser considerat un delicte de terrorisme, però s'impedeix que els altres facin el que vulguin per la força. No sé si és terrorisme, coacció, desodre públic... però està clar que no és legal.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Benejam també ha dit que l'independentisme és un moviment 'genèricament pacífic' però ha lamentat 'certs episodis de violència'.