L'Ajuntament es compromet a treballar per donar suport al dret a morir dignament

Un exemple de document de voluntats anticipades / Foto: Canalsalut.gencat.cat

Política

Publicat el 16/oct/17 per A Triadó / M González

L'Ajuntament engegarà un seguit de mesures per divulgar el dret dels santcugatencs a morir dignament. Una d'aquestes actuacions serà dotar d'informació específica els treballadors municipals sobre els drets de la ciutadania al final de la vida i donar a conèixer el Document de Voluntats Anticipades (DVA), un escrit que a finals del 2015 havien signat més de 800 santcugatencs. El posicionament és fruit de l'aprovació d'una moció conjunta de tots els grups municipals del ple tret del PP que dóna resposta a la petició de col·laboració que l'Associació Dret a Morir Dignament Catalunya (DMD-Cat) ha fet arribar al consistori perquè des de l'àmbit local s'afavoreixin accions 'per ajudar a la ciutadania a afrontar amb la màxima dignitat possible el procés de mort'.

Escolta-ho

L'administració també es compromet a donar suport als actes que l'associació DMD-Cat organitzi a la ciutat i a reservar-los un espai a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) i a altres punts d'informació municipal per fer divulgació, una acció que vol facilitar la tramitació del DVA. En aquest mateix sentit l'Ajuntament també dóna suport a l'associació perquè treballi amb els centres educatius per potenciar activitats de reflexió del dret a una mort digne.

La presidenta de DMD-Cat, Isabel Alonso, ha posat èmfasi en el paper dels ajuntaments a l'hora de fer pedagogia sobre els drets existents en aquesta matèria.

Isabel Alonso

Els ajuntaments són les institucions més properes a la ciutadania. Nosaltres pensem que la població no coneix suficientment encara els drets que existeixen respecte a morir dignament.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El text també dóna suport a la proposta del Parlament que demana al Congrés que es despenalitzi l'eutanàsia i insta la Generalitat a crear un observatori de la qualitat de la mort. En aquest sentit, el PP ha demanat votar per separat un seguit d'acords de la moció. El portaveu popular, Álvaro Benejam, ha remarcat la diferència entre 'facilitar l'accés a les cures pal·latives' i 'estar a favor de l'eutanàsia'.

Álvaro Benejam

Creiem que s'ha d'ajudar a les persones a viure la seva vida, inclús en el moment de la seva mort. Per això defensem l'accés a les cures pal·liatives que permetin al pacient viure dignament el procés de la seva mort. I això deixa fora de consideració pràctiques que causin la seva mort en qualsevol estadi de la seva vida, una pràctica reprovable des del nostre punt de vista.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'Ajuntament també treballarà per reforçar els serveis pal·liatius domiciliaris a Sant Cugat amb un augment del servei d'atenció a domicili (SAD), en cas que sigui necessari, per a les persones ateses pels equips del Programa d'Atenció Domicilària i Equips de Suport (PADES).

Sant Cugat és el cinquè municipi en donar suport a l'associació DMD-Cat, després de Barcelona, Mataró, la Seu d'Urgell i Figueres.