Condemna de Sant Cugat a l'actuació policial de l'1-O


  • Comparteix:

La Junta de Portaveus rebutja l'actuació de Guàrdia Civil i Policia espanyola / Foto: ACN

La Junta de Portaveus rebutja l'actuació de Guàrdia Civil i Policia espanyola / Foto: ACN

La junta de portaveus ha aprovat una declaració de condemna i rebuig a l'actuació policial de l'1 d'octubre a Catalunya. El text, aprovat amb els vots del PDeCAT-Demòcrates, la CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i el PSC i els contraris de Cs i el PP, se solidaritza amb els ferits i dóna suport als alcaldes afectats per la convocatòria del referèndum, suspès pel Tribunal Constitucional (TC). El ple ha anat més enllà i exigeix la dimissió de tots els càrrecs polítics implicats en 'l'exercici de la violència d'Estat i la vulneració dels drets humans a Catalunya' i veta la seva participació en actes organitzats per l'Ajuntament, que no podrà assistir a esdeveniments amb presència de la delegació del govern de l'Estat, la Policia Nacional o la Guàrdia Civil.

ESCOLTA-HO

Declaració de la junta de portaveus
La declaració de la junta de portaveus rebutja 'enèrgicament la intimidació i la violència extrema de les actuacions dels cossos policials de l'Estat' i reclama una investigació policial sobre la 'desmesurada' acció de la Guàrdia Civil i la Policia espanyola. També fa una crida a la unitat com a 'la millor defensa de la democràcia' i demana a institucions i ciutadania defensar el diàleg, la política i el respecte enfront de 'la força, l'autoritarisme i la intolerància'. El text també ressalta l'adhesió al manifest de la Taula per la Democràcia.

Debat de la moció
La majoria de grups han lamentat que la declaració dels portaveus no hagi tingut el suport de tots els grups i és per això que el ple ha aprovat una moció amb esmenes de la CUP-PC que va més enllà d'aquesta condemna institucional. El text; presentat pel PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i ICV-EUiA i que ha rebut el suport de tots els grups tret de Cs i el PP; acorda que l'Ajuntament se sumi a les accions judicials contra els responsables de l'actuació policial. En aquest sentit, exigeix que el govern espanyol assumeixi les responsabilitats pels danys personals i materials, així com la dimissió dels càrrecs polítics implicats. A més, amb la incorporació de les esmenes, l'Ajuntament no podrà convidar a cap acte membres de la delegació del govern espanyol, ni de la Guàrdia Civil o la Policia Nacional. Tampoc no pot assistir a cap acte on participin aquests cossos de seguretat o la representació del govern espanyol a Catalunya. La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha explicat per què han incorporat aquestes esmenes.

Núria Gibert

Fem tres esmenes per posar noms i cognoms als responsables polítics del que va passar l'1-O. Hi ha consensos de paraules buides.


La moció també exigeix la retirada dels efectius policials espanyols enviats per impedir l'1-O i insta el govern espanyol a aturar totes les actuacions repressives que amenacen les llibertats fonamentals per obrir un diàleg. A més, expressa la solidaritat del consistori amb els municipis afectats pels danys provocats per la violència policial i amb els ferits, i reconeix el comportament cívic i pacífic de la gent que va votar. En aquest sentit, declara Sant Cugat com espai lliure de violència policial i insta la Comissió Europea a pronunciar-se en rebuig a la repressió.

El debat ha estat en alguns moments tens. D'una banda, els grups que hi han donat suport han qualificat l'1-O d'històric i per això han remarcat la importància de rebutjar la 'brutalitat' policial. De l'altra, els grups que hi han votat en contra, tot i lamentar les actuacions policials i els ferits, han carregat contra el govern de la Generalitat i l'argumentari independentista. El portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha assegurat que els ferits, tant ciutadans com policies, són culpa del 'cop d'estat' al Parlament.

Aldo Ciprian

Si no s'haguessin derogat l'Estatut i la Constitució, si no s'hagués menystingut l'oposició al Parlament, si no hagués tingut lloc aquest cop d'estat, cap ciutadà ni policia hagués tingut cap lesió.


Suport a la declaració d'independència
Finalment el ple no s'ha pronunciat sobre una declaració d'independència de Catalunya, ja que la moció presentada per la CUP-PC i ERC-MES no ha entrat per via d'urgència. Un tràmit denegat que els grups proposants han criticat.









  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.