La Moncloa adverteix de nou els secretaris i interventors municipals sobre l’1-O


  • Comparteix:

Nova carta per a l'Ajuntament de la Moncloa

Nova carta per a l'Ajuntament de la Moncloa

El secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, ha enviat aquest dijous a la tarda una nova carta dirigida als secretaris i interventors municipals on els recorda que la Llei del referèndum i els decrets de l'1-O 'han estat suspesos pel TC'. El govern espanyol ja va enviar un primer escrit en aquesta direcció dijous passat i ara diu que contacta de nou amb els destinataris per reiterar 'que es respecti el marc constitucional i estatutari d'aquest ajuntament davant la convocatòria per part del govern de la Generalitat d'un referèndum il·legal'.

El document especifica que 'cap ajuntament no podrà cedir locals de titularitat municipal per a les votacions ni cedir espais públics per a la col·locació de publicitat o per a la celebració d’actes per a la consulta, independentment que siguin sol·licitats per partits polítics, institucions, associacions o entitats privades'. La carta insisteix que els consistoris 'tampoc no podran permetre la difusió de propaganda, el suports o mitjans municipals, utilitzar fons públics per a l'elaboració o impressió de documents relatius a la consulta i, en general, autoritzar o permetre qualsevol col·laboració que ajudi al desenvolupament del referèndum'.

La missiva, a la qual ha tingut accés l’ACN, recorda que la Llei del Referèndum i els decrets de convocatòria i desenvolupament han estat suspesos pel Tribunal Constitucional (TC) i, per tant, no obliguen en cap dels seus preceptes els secretaris i interventors a acatar-los. Destaca també les instruccions emeses per la Fiscalia respecte a l’1-O.

La mateixa carta explica que el govern espanyol actua en aquesta direcció 'vistes les sol·licituds que s’han formulat als ajuntaments des de la Generalitat i des d’altres entitats per participar als preparatius, la difusió i el desenvolupament d’aquesta consulta il·legal'.

Les instruccions i resolucions del TC, apunta, posen 'fora de qualsevol dubte la il·legalitat de qualsevol acte dirigit a dur a terme el referèndum', de manera que 'cap ajuntament podrà cedir locals de titularitat pública' ni ajudar en els preparatius.

Querella contra els presidents de l'AMI i l'ACM
La Fiscalia ha presentat aquest dijous a la tarda també una querella contra la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, pels seus 'actes inequívocs' de promoció i organització del referèndum, suspès pel TC. El ministeri públic els acusa dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. La Fiscalia relata que Lloveras i Buch han enviat diverses comunicacions a tots els alcaldes de Catalunya relacionats amb l'organització del referèndum, en alguns casos després de la suspensió de la Llei del referèndum per part del Tribunal Constitucional (TC).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.