Els ajuntaments del Vallès Occidental volen fixar un salari mínim comarcal de 15.000 euros bruts a l'any


  • Comparteix:

Ignasi Giménez i Mercè Conesa, al Consell Comarcal / Foto: Consell Comarcal

Ignasi Giménez i Mercè Conesa, al Consell Comarcal / Foto: Consell Comarcal

Establir un salari mínim comarcal d'un mínim de 15.000 euros bruts a l'any, en 14 pagues, és un dels acords a què han arribat aquest dijous els alcaldes del Vallès Occidental per combatre la precarietat dels llocs de treball. Per fer-ho possible, el Consell Comarcal elaborarà amb el suport de la Diputació un dictamen que 'doni garanties' a com els consistoris poden aplicar aquesta renda mínima tant en les retribucions dels seus treballadors com en els processos de contractació i els plecs de les empreses concessionàries.

Aquest acord s'extreu del document 'Per un canvi de model en la lluita contra la pobresa i la desigualtat', presentat aquest dijous per la presidenta de la Diputació i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez. Conesa ha expressat la preocupació dels alcaldes per l'aplicabilitat d'aquest salari mínim.

Mercè Conesa

Pel que fa a les empreses que fan prestació dels serveis públics, farem un dictamen per garantir que els ajuntaments poden aplicar aquest salari mínim en les bases de contractació.


La presentació de l'acord ha tingut la presència dels secretaris generals de CCOO i UGT. Per Conesa, és necessària la participació dels sindicats per incorporar el Salari Mínim Comarcal en el debat del Pacte per la Reindustrialització. En clau local, el ple de Sant Cugat va aprovar just fa un any que l'Ajuntament treballaria perquè les empreses que contracti assegurin als seus treballadors un salari mínim de 1.000 euros.

L'acord aprovat en el consell d'alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental té com a referència l'estudi sobre pobresa i desigualtat elaborat per l'Observatori Comarcal. Aquest treball ha conclòs que la pobresa severa augmenta a la comarca i la pobresa estructural persisteix. Prop del 22% de la població viu en situació de pobresa i el 27% dels treballadors tenen ingressos inferiors a 12.000 euros l'any.

Altres accions a emprendre
Els ajuntaments estaran 'molt pendents' de l'índex de referència de lloguer que vol establir la Generalitat. En aquest sentit, els consistoris treballaran per marcar un preu màxim per a cadascun dels municipis de la comarca i Conesa, afegeix, que volen estudiar ajudes per als propietaris que s'hi vulguin acollir.

Mercè Conesa

Entenem també que hi hagi propietaris privats que vulguin aquest preu de mercat. Però com a ajuntaments estudiarem quines mesures podem oferir a aquests propietaris.


També es preveu fer un acord marc entre els ajuntaments que estableixi els criteris d'accessibilitat als ajuts d'urgència social.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.