Pèrits defensen el patrocini 'real' de Ferrovial al Palau

Imatge d'arxiu del PAV3

Política

Publicat el 15/mai/17 per Sílvia González / Acn

Dos pèrits comptables contractats per Ferrovial han assegurat aquest dilluns durant el judici del cas Palau, on apareix l'adjudicació del PAV3 de Sant Cugat, que el patrocini de la constructora durant prop de 20 anys va ser 'real' i no hauria servit per pagar comissions il·legals a CDC a canvi d'obra pública. Segons l'informe, el preu pagat per les contraprestacions en forma de publicitat era raonable econòmicament, dins dels preus de mercat i, en canvi, si es calcula un 4% de les obres aconseguides gràcies a les comissions, el que sobraria per a patrocini seria una xifra d'uns 18.000 euros anuals.

Revisant el patrocini i el seu preu amb altres grans institucions culturals de l'Estat, com el Museu del Prado o la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, els pèrits de KPMG asseguren que les xifres són comparables. Així, Ferrovial, des de principis dels 90 va començar a patrocinar concerts individuals, però després va passar a ser Membre d'Honor del Patronat de la Fundació (60.000 euros anuals), després va ser patrocinador principal o únic del concert inaugural (300.000 euros) i patrocinador únic o principal del Cicle Palau 100 (600.000 euros anuals). A més, seguia patrocinant concerts individuals.

Per això, si es descomptés el 4% dels preus d'adjudicació de les obres de la Ciutat de la Justícia, la L-9 del Metro, el PAV3 de Sant Cugat i unes obres hidràuliques dels 10 milions aportats en nou anys, només quedarien 159.000 euros per a patrocini. És una xifra que els pèrits no veuen real, perquè suposaria uns 18.000 euros anuals. A més, els pèrits han assegurat que no hi ha una correlació directa entre els diners aportats anualment al Palau i les adjudicacions d'obres.

Els pèrits, però, no han pogut rebatre del tot els informes de l'Agència Tributària, ni tampoc aclarir per què Ferrovial tenia tant d'interès en publicitar-se al gran públic si la major part del seu negoci era amb administracions públiques.