L'Ajuntament demana a la Generalitat que acceleri la implantació de l'índex de preus de lloguer
L'índex pretén regular el preu del lloguer dels habitatges
PolíticaPublicat el 20/mar/17 per J Gimeno / S Morales
Sant Cugat insta la Generalitat a publicar amb celeritat l'índex de preus de lloguer, que ha de servir per establir un preu raonable de mercat per a aquest tipus d'habitatge. La mesura és fruit d'una moció d'ICV-EUiA a la qual s'han adherit Convergència i el PSC, amb esmenes, i ERC-MES. El text, aprovat per unanimitat, també recull que l'Ajuntament treballi les polítiques municipals que es puguin derivar d'aquest índex.
Escolta-ho
La moció estipula que la comissió tècnica i social de l'Observatori de l'Habitatge de Sant Cugat treballarà les estratègies a seguir un cop es publiqui l'índex. Així es pretén que les sancions, bonificacions, ajudes o subvencions que se'n derivin ja es recullin a les ordenances fiscals de l'any vinent.
El regidor ecosocialista Ramon Gutiérrez ha exposat que la moció pretén aturar 'el fenomen de gentrificació que afecta la ciutat' i que cal combatre 'la bombolla immobiliària' que condiciona el mercat del lloguer. Es tracta d'un posicionament al qual s'han sumat els partits d'esquerres. De la seva banda, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha subratllat que Sant Cugat és la ciutat de l'entorn comarcal amb una oferta més alta de protecció oficial. És una afirmació que ha provocat una enganxada amb Gutiérrez.
Ramon Gutiérrez
Segur que Sabadell i Terrassa tenen més pisos de protecció oficial? El que tinc clar és que no són suficients per a Sant Cugat perquè els preus són els que són.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Tots els partits han votat a favor de la mesura, però els posicionaments han tingut matissos. El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha recordat que està a favor que el mercat es reguli ell sol, però ha reconegut que cal protegir el dret a l'habitatge. La regidora de C's, Munia Fernández-Jordán, ha subscrit la moció, però ha lamentat que la Generalitat no faci prou inversió en aquesta matèria.
Com funcionarà l'índex?
L'índex es basarà en els preus de mercat i els establerts a les fiances dipositades a l'Incasòl. A més, tindrà present elements com la superfície, la ubicació, l'antiguitat i l'eficiència energètica. Quan s'aprovi, els propietaris que posin un habitatge al mercat a un preu superior al que recomani l'índex hauran de comunicar-ho als possibles llogaters i ho hauran de fer constar al contracte. D'aquesta manera, no podran demanar ajuts com l'aval del lloguer de la Generalitat. En canvi, els propietaris que lloguin a un preu inferior a l'índex tindran preferència en la sol·licitud d'ajuts per a la rehabilitació.
El govern demanarà als municipis que estableixin bonificacions o penalitzacions en l'IBI. També reclamarà a Hisenda que faci el mateix amb l'IRPF o l'impost de societats en funció de si el propietari és una persona o una empresa, respectivament.