Conesa, una de les impulsores del manifest per una nova CDC per a la majoria del país
Mercè Conesa i Josep Rull en una visita a Sant Cugat del conseller / Foto: Localpres
PolíticaPublicat el 8/jul/16 per Anna González / Acn
L'alcaldessa i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, és una de les dirigents de CDC que ha impulsat un manifest al qual defineixen com ha de ser el nou partit. En el text, aposten per un partit que tingui un programa polític que s'adreci a la majoria del país i que articuli políticament els sectors socials per consolidar una majoria sòlida a favor de la independència
El manifest té com a objectiu promoure la discussió durant aquest cap de setmana i suposa el primer moviment públic que fa aquest sector liderat pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, l'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el número dos de CDC a Madrid, Carles Campuzano. Altres persones que hi donen suport són la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, la santcugatenca Marta Subirà, i el secretari general de Territori, Ferran Falcó.
El sector socialdemòcrata ha impulsat un manifest de cara al congrés fundacional del nou partit que ha de néixer aquest cap de setmana a partir de CDC. El document, de quinze punts, aposta per crear una eina nova que 'reculli el millor de la trajectòria i l'experiència de Convergència', que tingui un programa polític que s'adreci a la majoria del país i que 'articuli políticament els sectors socials per consolidar una majoria sòlida i perdurable a favor de la independència'. Aquest moviment ha de configurar-se, continuen, 'sense exclusions de cap mena però sostingut principalment per les classes mitjanes.
Radicalitat democràtica i justícia social
Aquest moviment ha de ser 'radicalment democràtic en la seva aspiració a regenerar un sistema institucional afeblit per les reformes pendents, que han estat massa anys ajornades'. Així, defensen un sistema electoral que reforci el vincle entre representants i representats, uns partits amb democràcia interna garantida per les lleis, mecanismes de participació directa dels ciutadans com referèndums i consultes i limitacions de mandat per als càrrecs executius.
El manifest també reivindica la necessitat que el nou moviment polític situï en el centre dels seus objectius el progrés econòmic com a garantia del progrés social i que aposti per l'economia de mercat al servei de les persones. L'Estat, al seu parer, ha de tenir un paper determinant en les inversions a llarg termini, com la protecció del medi ambient, les infraestructures, la ciència i l’educació, però també com a 'regulador dels mercats en defensa dels més vulnerables', a més de promoure un nou acord entre empresaris i treballadors per redefinir les relacions laborals del segle XXI.
Al mateix temps, els impulsors remarquen que el programa del nou partit ha de situar en el centre dels seus objectius el progrés i la justícia socials i apostar per la renovació a fons del pacte social que va fer possible l'estat del benestar. 'Un programa polític que aspiri a una societat altament cohesionada, sense desigualtats que facin impossible parlar d’un sol poble', conclou el manifest.
El nou partit, continua el document, ha de defensar el català com a llengua comuna de tots i reconèixer el castellà com a part del patrimoni de Catalunya. També ha d'apostar per la proximitat i el municipalisme, però alhora reconèixer els fets metropolitans com a dinamitzadores econòmics claus, situant Barcelona com a capital del país.