Partits i entitats demanden l'Ajuntament i l'EMD per irregularitats en la modificació del PGM
Un moment de la presentació del contenciós
PolíticaPublicat el 20/abr/16 per Sílvia González
L'Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix, Gent x Valldoreix, ICV, MES, el PSC, la CUP i Procés Constituent interposaran un recurs contenciós-administratiu contra l'Ajuntament i l'EMD per presumptes irregularitats en l'execució de la modificació del PGM. Els demandants creuen que, tot i ser necessari el canvi de planejament per evitar les indemnitzacions als propietaris de zones verdes, el consistori aprofita per fer modificacions innecessàries que afavoreixen indegudament alguns propietaris en detriment de les arques municipals. Aquests partits i entitats reben el suport de Mou-te per Valldoreix, ERC, C's i el PP.
L'oposició en bloc i diversos col·lectius valldoreixencs han fet aquest dimecres una 'denúncia pública' perquè creuen que les conseqüències econòmiques i urbanístiques que es deriven de la modificació afecten 'l'interès general'. El contenciós exposa que els convenis amb els propietaris de zones verdes sense edificar als torrents de Valldoreix -la majoria empreses- són 'més beneficiosos' que els acordats amb els propietaris que viuen als terrenys.
Un altre fet que reproven és la compra d''uns terrenys innecessaris' als propietaris de Can Busquets per valor de 2,5 milions en la qualificació de l'àmbit en zona verda. També apunten que la compra de Can Monmany obligava el propietari a pagar la urbanització del camí de la Salut i que l'Ajuntament va 'perdonar' aquest requeriment, també als successius propietaris com l'exregidor de CiU Joan Franquesa i, després, Promusa.
Els denunciants exigeixen al consistori la retirada immediata de 'la modificació del PGM de Valldoreix i altres zones del municipi'. També que es respectin els convenis signats amb els propietaris residents a les zones afectades de Valldoreix, i que les 13 compensacions en terrenys no edificats siguin justes.
Els partits i les entitats també sol·liciten anul·lar la permuta de terrenys de l'estació de Valldoreix perquè l'EMD 'va sortir perdent' en l'acord amb el consistori. El membre de MES i de l'Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix, Joan Gaya, diu que el consistori fa molt de temps que hauria d'haver engegat la modificació del PGM.
Joan Gaya
En els anys 90 va haver-hi la primera demanda d'expropiació per part d'una empresa i va ser la primera de l'Estat espanyol. Van ser molts diners. L'equip de govern ho sabia i ha tingut molt de temps per fer-ho.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El recurs també assenyala que la paralització del Pla de Millora Urbana (PMU) a Can Cabassa és una cortina de fum ja que el PGM, que és el pla que determina el desenvolupament urbanístic, encara està vigent. És una situació que també ha portat els veïns de la zona a presentar un contenciós.
L'oposició s'uneix en un context d'aritmètica política al ple que, segons el portaveu del PSC, Pere Soler, els permet fer 'més força'.
Pere Soler
El que s'espera ara és que per part de l'Ajuntament hi hagi la voluntat d'asseure's i fer aquesta modificació. Les majories han canviat en el ple. Toc d'atenció. Les coses no es poden fer com s'han fet fins ara.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
L'urbanista Joan Barba ha apuntat que, durant el procés de la modificació del PGM, tècnics municipals van presentar informes desfavorables a les autoritats competents sobre alguns àmbits del planejament.
Els terrenys de l'estació de Valldoreix
Els denunciants també demanen que l'EMD faci un procés participatiu per decidir el futur d'aquest àmbit. Són uns terrenys que Valldoreix va cedir a Sant Cugat i que recentment ha reclamat mentre no es desenvolupi la zona. Segons els ponents, el consistori vol construir-hi 42 pisos protegits, 26 de renda lliure, reservar 1.250 metres quadrats comercials, eliminar l'aparcament i fer una rotonda a la carretera de Vallvidrera. Segons els denunciants, l'acord de cessió de terrenys a l'Ajuntament és 'molt perjudicial' per a l'EMD ja que, asseguren, hi perd 2,5 milions i la gestió urbanística.