El Parlament rebutja retirar els concerts a escoles que separen per sexe
Moment previ a la votació del Parlament / Foto: ACN
PolíticaPublicat el 16/mar/16 per Redacció / Acn
El Parlament ha tombat la proposta de Catalunya Sí que es Pot de modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) per retirar el concert a les escoles que separen l'alumnat per sexe, entre les quals hi ha les santcugatenques La Farga i Viaró. Ho ha fet amb els vots contraris de Junts pel Sí (JxSí) i del PP, l'abstenció de C's i el vot a favor del PSC i la CUP.
Les valoracions dels partits del Parlament
Els diputats de Catalunya Sí que es Pot asseguren que separar l'alumnat per sexe és inconstitucional perquè afecta el dret fonamental a la igualtat. Segons aquest grup, amb els 30 milions d'euros que es destinen anualment a aquests concerts a 16 escoles vinculades l'Opus Dei es podrien construir 10 centres públics.
La diputada de Junts pel Sí Anna Simó ha explicat que el seu grup no farà res per modificar la LEC en aquesta legislatura. Això sí, ha anunciat que els diputats del seu partit, ERC, i quatre independents han registrat aquest dimecres una proposta de resolució que insta el govern a no renovar ni donar nous concerts a escoles que separen per sexe quan finalitzi l'actual període de concertació educativa.
La diputada del PPC María José García Cuevas ha defensat que presentar l'escola diferenciada com un model anacrònic i il·legítim és 'una proposta ideològica, intolerant i regressiva que retallaria llibertats i drets individuals'. També ha retret a Catalunya Sí que es Pot que utilitzi un llenguatge pejoratiu quan es refereix a 'segregació' per referir-se a l'educació diferenciada.
La diputada de C's Sònia Sierra ha afirmant que volen parlar sobre els concerts a les escoles que separen per sexe, però reclama un 'debat serè i que s'escoltin amb respecte totes les parts'. Sierra ha acusat els partits de prioritzar els interessos partidistes.
La diputada del PSC Esther Niubó ha retret a ERC la seva 'obediència' a la LOMCE quan en alguns casos reclamen desobeir les lleis espanyoles. Niubó ha manifestat que el seu grup està en contra de qualsevol segregació a l'escola tant sigui per sexe com per llengua o raça.
La diputada de la CUP Pilar Castillejo ha censurat el concert a les escoles, no només als centres que separen per sexe. Segons la cupaire, el model del concert és 'una anomalia, genera segregació segons el poder adquisitiu de les famílies i suposa una privatització encoberta del sistema públic d'educació'.
Debat a Sant Cugat
En el ple municipal de novembre, Sant Cugat va demanar a la Generalitat que els centres educatius concertats que separen l'alumnat per sexe quedessin fora dels ajuts econòmics del govern. La petició va sorgir d'una moció del PSC i ICV-EUiA que va rebre el suport d'ERC-MES, la CUP-PC i C's. L'equip de govern (CiU) i el PP es van quedar sols en contra del text.
En aquest sentit, el grup municipal socialista ha lamentat, a través d'un comunicat, el vot contrari d'ERC al Parlament. El portaveu del partit, Pere Soler, ha subratllat 'la gran contradicció' dels republicans en el govern, 'que es veu sotmesa a votar principis ideològics pels quals mai no havien apostat'.