El retorn dels 'papers de Salamanca', encara incomplert 10 anys després

Part dels 'papers de Salamanca' es troben a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Política

Publicat el 31/gen/16 per Maria Cusó

Una quarta part dels 'papers de Salamanca' està pendent de retorn a Catalunya, segons la Comissió de la Dignitat. Fa 10 anys que el govern de Zapatero va autoritzar la devolució dels documents decomissats, que centralitza l'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat. La Comissió de la Dignitat alerta que portarà el cas a les Nacions Unides, al Consell d'Europa i a la Unió Europea.

El 31 de gener del 2005, la ministra de Cultura, Pilar del Castillo, va autoritzar la devolució dels documents decomissats durant el franquisme al poble català. 10 anys després, una quarta part de la documentació continguda al Centre Documental de la Memòria Històrica, situat a Salamanca, i la documentació de la Generalitat requisada pels nazis a París el 1940 que es troba a l'Arxiu Militar d'Àvila encara no ha arribat a Catalunya.

Un fet que l'advocat, historiador i membre de la Comissió de la Dignitat Pep Cruanyes titlla 'd'antidemocràtic'.

Pep Cruanyes

Això només s'explica per una voluntat decidida del govern de l'Estat d'incomplir un dret que va ser recongeut per llei. Una societat democràtica ha de restituir un acte de la dictadura comès per una acció de força

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'alcaldessa, Mercè Conesa, també s'ha sumat a les veus crítiques davant aquesta demora en el retorn de la documentació catalana i ha demanat que es posi fil a l'agulla per tancar aquest tema.

Mercè Conesa

Hem de continuar reivindicat que tot es pugui recuperar i que torni als seus propietaris legítims. No entenem que hi hagi un arxiu que es mantingui en base al decomissat que va tenir lloc en un moment de guerra.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La Comissió de la Dignitat portarà l'estat actual de la qüestió a les Nacions Unides, el Consell d'Europa i la Unió Europea per intentar desencallar, d'una vegades per totes, el retorn dels papers a Catalunya.

La darrera remesa
La darrera remesa de documentació va ser entregada als seus legítims propietaris el desembre passat pel llavors conseller de Cultura, Ferran Mascarell. L'Arxiu Nacional de Catalunya va acollir l'acte d'entrega, que va reunir 39 particulars, tres empreses i una entitat que, després de més de 70 anys, han recuperat la documentació que se'ls va confiscar als seus familiars durant la Guerra Civil espanyola.

Amb aquesta entrega de documentació, ja s'han retornat als legítims propietaris el 98,51% dels 'papers de Salamanca' que el ministeri de Cultura espanyol ha traslladat a Catalunya en els darrers cinc anys. Són 483 fons o grups de documents que suposen un total de 951.351 imatges digitals.