ICV-EUiA presenta una moció per evitar que el Monestir quedi en mans del Bisbat
La portaveu d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, amb els representants del GEL i la Fundació Sant Cugat
PolíticaPublicat el 10/des/15 per Mar Castro
ICV-EUiA presentarà una moció al ple municipal per demanar l'anul·lació de la inscripció de plena propietat de l'església del Monestir i la Casa Abacial que va fer el Bisbat de Terrassa. Els ecosocialistes volen que l'Ajuntament reclami aquesta propietat abans de l'agost de l'any vinent per evitar que la inscripció del Bisbat sigui ferma. La moció es presentarà en nom del Grup d'Estudis Locals (GEL) i de la Fundació Sant Cugat.
Si la inscripció arribés a ser ferma, el consistori encara estaria a temps d'obrir un procés judicial per evitar que la titularitat quedés definitivament en mans de l'Església. És un camí als jutjats que podria allargar-se fins a un màxim de 20 anys, una possibilitat que el GEL i la Fundació Sant Cugat volen evitar perquè superat aquest punt no hi hauria ja marxa enrere.
Un dels impulsors del GEL, Domènec Miquel, ha explicat que aquest monument de caràcter públic no pot ser transferit a un privat, com ho és l'Església.
Domènec Miquel
Una cosa que és de caràcter públic no es pot vendre ni transferir a un particular. Només a una altra administració. Si l'Ajuntament no vol fer-se'n càrrec, pot transferir la responsabilitat a la Generalitat però no a la parròquia perquè és un organisme privat.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
La portaveu d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, ha explicat que la moció no té la intenció d'anar contra ningú i només pretén rescabalar entre tots els partits la propietat del Monestir.
Roser Casamitjana
La finalitat de la moció és que tots plegats ens poséssim a treballar per rescabalar la propietat del Monestir. No va contra ningú.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
ICV-EUiA vol, a més, que l'Ajuntament proposi la creació d'un patronat o òrgan similar per a la gestió del conjunt del monestir, on estiguin representades totes les parts implicades en la seva gestió, manteniment i ús.
El Monestir, Bé Cultural d'Interès Nacional
La moció recorda que el Monestir està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional i que dues escriptures, una de l'any 1844 i l'altra del 1847, constaten que l'Ajuntament va esdevenir-ne propietari útil, amb la condició de mantenir-ne el culte, i una altra marcava que la propietat passava de l'Estat espanyol a la Generalitat el 1977.
El text explica, a més, que el BOE i el DOGC van publicar al 1997 anuncis de traspàs de la propietat entre l'Estat espanyol i el govern, en què constava que el domini estava en mans de l'Ajuntament, anunci que el Bisbat no va impugnar en cap moment.
El GEL i la Fundació Sant Cugat lamenten que l'alcaldessa, Mercè Conesa, no els hagi rebut per parlar del tema, tot i les reiterades demandes de les dues entitats per matenir una reunió amb l'equip de govern.