Arcadi Oliveres signa el manifest 'Per un gir a l'esquerra'

Imatge d'arxiu d'Arcadi Oliveres

Política

Publicat el 28/nov/15 per Anna González

L'economista i activista santcugatenc Arcadi Oliveres s'ha sumat al manifest 'Per un gir a l'esquerra' que reclama al nou govern un canvi en les polítiques socials i econòmiques. Unes 140 persones vinculades a moviments socials procedents de l'esquerra han signat aquest document, que alguns mitjans han interpretat com un gest contra la investidura d'Artur Mas. En aquest sentit, Oliveres ha matisat que no és tracta tant de la investidura de Mas, sinó de focalitzar els problemes socials greus que pateix el país.

El manifest incideix en la necessitat d'un gir a l’esquerra en les polítiques socials i econòmiques, fet 'des de baix', per construir noves formes institucionals que siguin representatives d’aquesta voluntat de regeneració, d’aprofundiment democràtic i de canvi. Oliveres ha aclarit que no és un manifest contra Artur Mas, sinó un toc d'atenció per centrar-se en els problemes més urgents que afecten Catalunya.

Arcadi Oliveres

No ho hem fet tant per la investidura o no de Mas sinó que ho hem fet per assenyalar els problemes greus de caire social i econòmic que hi ha a Catalunya en aquest moment.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El document diu que cal una regeneració política que elimini de soca-rel qualsevol vestigi de corrupció. En aquest sentit, recorda que als Països Catalans hi ha 605 imputats per corrupció, rere 161 causes de corrupció urbanística, 147 investigacions per corrupció obertes pels Mossos d’Esquadra des del 2010 i sis condemnes recents, ja que 's’ha acabat imposant la lògica de la impunitat i el tracte privilegiat'. També destaca que hi ha, a més, cinc causes on s’investiga el món de CDC.

Per això reclama que les persones que n’ocupin les institucions estiguin lliures de qualsevol vincle, per petit que sigui, d’una corrupció que, diu, 'durant massa anys ha estat marca del sistema'. A més, Oliveres lamenta que s'hagi pretès construir entorn el procés sobiranista una identificació banal reduint-ho tot a una sola persona i al govern, actualment en funcions.

Arcadi Oliveres

S'ha confós el procés independentista amb el govern de CiU. Sovint hi ha hagut una identificació entre CDC i independència, però hi ha molts altres independentistes que no volen aquestes polítiques.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



De la mateixa manera, el manifest critica el posicionament de l'Estat espanyol en el procés català, fent-ho topar permanentment contra 'el mur judicial i el búnquer demofòbic'. També reclama dir prou a les polítiques socials que 'condemnen de forma tràgica i dramàtica milers de persones a una vida precària, trista i angoixada', de les quals responsabilitza el govern de la Generalitat.

Tot plegat, exigeix la investidura d'un president de la Generalitat que reflecteixi aquesta triple voluntat de canvi: 'llibertat política, justícia social i radicalitat democràtica'. A més del també impulsor de Procés Constituent, entre els signants del manifest també hi ha Teresa Forcades, Oleguer Presas i els cantautors Cesk Freixas i Feliu Ventura, entre d'altres.