Sant Cugat posa en marxa el Pla Local de la Infància i l'Adolescència
La regidora d'Educació, Esther Salat, ha presentat el pla aquest dilluns a l'Ajuntament
PolíticaPublicat el 15/des/14 per Pablo Vázquez / Mikel Vilalta
El Pla Local d'Infància i Adolescència (PLIA) proposa cinc línies d'acció per posar en ordre els serveis, programes i equipaments destinats a aquest segment d'edat fins al 2016. L'informe, que sorgeix d'una recomanació d'Unicef, preveu guiar les actuacions en àmbits com la família, l'ensenyament, la cultura, l'oci, la mobilitat segura i la participació. La diagnosi prèvia destaca la necessitat de vetllar per les oportunitats dels infants i recomana adaptar les polítiques locals a una franja adolescent que s'incrementarà en els propers anys. El document s'ha aprovat al ple d'aquest dilluns amb el suport de tots els grups municipals excepte el PSC, que hi ha votat en contra i ha lamentat el poc temps que s'ha dedicat a elaborar-lo.
Escolta-ho
El PLIA és l'instrument que ha identificat les noves accions destinades a millorar el benestar dels infants i adolescents de Sant Cugat. El pla s'ha elaborat seguint les recomanacions i continguts establerts per Unicef i inclou cinc àmbits d'actuació i 14 reptes de futur.
La regidora d'Educació, Esther Salat, assegura que el PLIA vetllarà perquè els infants en situació desfavorida puguin accedir als serveis i recursos que ofereix la ciutat, garantint les seves oportunitats de futur i evitant que cap menor es quedi enrere.
Esther Salat
No parlem de necessitats bàsiques, sinó més enllà: veure si algun infant s'està quedant enrere.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El pla ha tingut el suport de tots els grups municipals excepte el PSC, que considera que s'ha dedicat poc temps a elaborar un projecte d'aquesta importància. Pel regidor socialista Pere Soler, la intenció del PLIA és aconseguir el reconeixement d'Unicef.
Pere Soler
Trobem que el PLIA busca la certificació de la Unicef. Ja hi ha 120 ciutats que tenen aquesta certificació.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
La CUP i ICV-EUiA també s'han mostrat d'acord amb aquesta reflexió però han votat a favor del pla. El PP també hi ha donat suport, tot i que ha remarcat que cal una diagnosi més acurada sobre les famílies santcugatenques.
Els àmbits d'actuació són els següents:
Família, infants i adolescents
Les línies d'acció preveuen definir les necessitats bàsiques dels infants i garantir la seva cobertura. S'afavorirà l'accés de l'alumnat a activitats complementàries, es potenciarà el paper de la Taula d'Infància i es reorientaran els Centres Oberts per a famílies necessitades.
Escola, Educació i Ensenyament
Les famílies i els centres educatius demanen formació i sensibilització en el bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per prevenir el mal ús i aprofitar el seu potencial educatiu. Les mesures també pretenen millorar el funcionament del Consell Escolar Municipal i adaptar les polítiques municipals referents a les escoles bressol. A partir del curs 2016-17, està previst que entri en funcionament el nou institut Leonardo da Vinci.
Cultura, oci, temps lliure i joc
Es promocionarà l'esport femení adolescent, donant continuïtat a l'esport infantil. A més, es volen oferir espais i alternatives culturals i de lleure als adolescents.
Espai públic i mobilitat segura
Facilitar els elements que afavoreixin una mobilitat segura dels infants i adolescents. A més, vol promocionar l'ús de l'espai públic com a punt de trobada de lleure i oci.
Participació
Es destaca la importància de fomentar la participació activa dels adolescents en la ciutat. A més, també cal implicar el centres educatius en la dinàmica de treball del Consell dels Infants.
A Sant Cugat hi ha 14.860 infants i 5.743 adolescents, el que suposa un 16,8% i un 6,5% de la població respectivament. Aquestes dades adverteixen d'un futur increment dels adolescents a la ciutat i és per això que el PLIA recomana adaptar les polítiques locals a aquest segment d'edat.
El 2012, Sant Cugat va ser reconeguda 'Ciutat amiga de la infància' per Unicef, que va recomanar la redacció d'aquest pla per tal d'ordenar, orientar i establir les línies d'acció per a la millora de la situació de la infància i l'adolescència.
El PLIA té una vigència de dos cursos acadèmics i la seva implantació té un pressupost de 138.000 euros. El ple d'aquest dilluns aprovarà aquest pla, que estarà en funcionament fins al 2016.