L'Ajuntament, obligat a retornar l'IBI al propietari d'uns terrenys sense edificar

Imatge d'arxiu d'un terreny sense edificar

Política

Publicat el 21/jun/14 per Anna González

L'Ajuntament haurà de retornar part de la liquidació de l'Impost de Béns Immobles (IBI) del 2013 i 2014 a l'empresa propietària d'uns terrenys sense edificar. Així ho estipulen dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que anul·len l'IBI amb un tipus diferenciat per aquests terrenys, segons ha publicat 'El Punt Avui' i han confirmat a Cugat.cat fonts municipals. De fet, el consistori haurà de modificar les ordenances fiscals de cara a l'any vinent per no incorporar aquest concepte, fet que implicarà deixar d'ingressar 1,7 milions d'euros.

Segons ha publicat aquest dissabte 'El Punt Avui', els ajuntaments poden aplicar un tipus impositiu de l'IBI diferenciat en immobles urbans, excepte els d'ús residencial, però no en solars sense edificació.

En el cas de Sant Cugat, el tipus diferenciat pot arribar a l'1,04%, mentre que el general és del 0,485%. Als ajuntaments se'ls dóna la potestat de fixar aquests marges en els immobles urbans, però Sant Cugat, com molts d'altres consistoris, va aplicar l'1,04% als solars sense edificar quan, segons la sentència, no ho podia fer.

Això va passar perquè la Direcció General del Cadastre va fer una instrucció interna en què establia com a possible aplicació del tipus diferenciat aquests solars sense edificar. A més, les oficines de recaptació i gestió de tributs de la Diputació a diversos municipis van donar difusió a aquest nou ús del tipus diferenciat i els consistoris el van aplicar a partir del 2013, segons concreta el diari.

El TSJC, però, dóna la raó al propietari d'uns terrenys de Sant Cugat que va impugnar aquesta aplicació i estipula que la instrucció que va donar la Direcció General del Cadastre no té rang de llei i no pot modificar un reial decret, que tampoc considera que es pugui aplicar el tipus impositiu diferenciat als solars sense edificar.

És per això que les dues sentències del TSJC obliguen el consistori a tornar la part de liquidació de l'IBI del 2013 i el 2014 al propietari dels terrenys, concretament la diferència entre el 0,485% del tipus general i l'1,04% del diferenciat, a més dels interessos generats. L'Ajuntament també deixarà d'ingressar uns 1,7 milions d'euros l'any vinent en aquest concepte, ja que haurà d'excloure'l de les ordenances fiscals.

Aquestes sentències, a més, obren la porta a la impugnació per part dels propietaris de solars sense edificar de fins a 25 municipis més que també han aplicat el tipus diferenciat en l'IBI per a aquests terrenys.