La manca d'equipaments, el teixit d'entitats i l'oferta juvenil centren el debat sobre la cultura a la ciutat
El debat, organitzat per l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural, s'ha celebrat a l'Ateneu
El debat s'ha celebrat a l'Ateneu / Foto: Cugat Mèdia
Eleccions municipals 2023Publicat el 17/mai/23 per Pau Vázquez
La manca d'equipaments, les demandes de les entitats i l'oferta juvenil han centrat el debat sobre cultura que ha organitzat aquest dimecres l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural a l'Ateneu. La manca de director al Teatre-Auditori, el retard en el pagament de les subvencions a les entitats i la necessitat d'escoltar els joves per dissenyar propostes atractives han estat alguns dels punts que s'han tractat durant el debat, que també ha servit per posar els partits d'acord en la importància de la cultura per al municipi. L'acte ha comptat amb la participació d'Esther Madrona (ERC), Núria Escamilla (Junts), Ester Ballart (PDeCAT), Rosa Masip (PSC), Alba Johé (CUP), Roser Casamitjana (En Comú Podem) i Álvaro Benejam (PP).
L'actual tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona (ERC), ha posat sobre la taula la construcció d'una "casa de la festa", un espai de referència per a les entitats de cultura popular. En matèria d'equipaments també ha defensat reconvertir l'espai on s'ubicaven les antigues carpes en un espai polivalent cultural. D'altra banda, Madrona s'ha defensat de les crítiques de la resta de partits cap a la manca de direcció al Teatre-Auditori argumentat que sí que existeix una codirecció que ha funcionat i que l'equipament encara registra un 80% d'ocupació. Pel que fa a la relació amb les entitats, la tinenta d'alcaldia ha proposat la creació d'una finestreta única per agilitzar les peticions i els tràmits de les entitats.
Núria Escamilla (Junts) també ha incidit en la necessitat de més equipaments per donar cabuda a totes les entitats culturals de la ciutat. Pel que fa al Teatre-Auditori, Escamilla ha lamentat que "no hagi estat una prioritat" i ha demanat que es resolgui el problema de la manca de direcció. En l'apartat de propostes, Escamilla ha plantejat la creació d'una oficina de suport a les entitats i ha proposat recuperar els premis Ciutat de Sant Cugat i el premi a santcugatenc o santcugatenca de l'any. La número 4 de les llistes de Junts també ha defensat la creació d'un Pla de Cultura i potenciar el Consell de Cultura.
La representant del PDeCAT, Esther Ballart, també ha lamentat "la situació del Teatre-Auditori, que sembla que ha deixat d'interessar". Ballart ha culpat a l'actual equip de govern de "deixar caure la programació i l'interès" de l'equipament. També en matèria d'espais, Ballart ha proposat crear un palau de fires i una taula d'entitats, ja que aquestes "s'han sentit orfes i desemparades". En aquest sentit, ha recalcat la necessitat de facilitar els tràmits perquè els arribin les subvencions i garantir un espai "a totes les entitats".
Per la seva banda, Rosa Masip (PSC) ha defensat que cal dissenyar un pla de xoc d'immersió cultural que contempli l'augment de la despesa a centres i organitzacions culturals. Masip també ha reclamat la creació del Pla Cultural i la necessitat de cobrir la plaça de direcció del Teatre-Auditori. En l'apartat d'entitats, Masip també ha proposat la creació d'un espai físic on reunir a les entitats i ha reconegut la necessitat de més infraestructures. Pel que fa a les activitats culturals, la membre del PSC ha criticat que ja no se celebri més la Biennal d'Art Contemporani.
La número 4 de les llistes de la CUP, Alba Johé, ha defensat un model de cultura amb dinàmiques de col·laboració que fomentin el treball en xarxa i que aposti per les polítiques de cultura transformadora. Pel que fa al Teatre-Auditori, Johé ha posat en valor la tasca d'"intentar fer una feina d'endreça" que ha dut a terme l'equip de govern, però ha trobat a faltar propostes de cultura transformadora més decidides. Com la resta de partits, Johé també ha posat sobre la taula la creació d'un espai per aglutinar les entitats culturals del municipi.
Roser Casamitjana (En Comú Podem) ha proposat la construcció d'una biblioteca central, ja que l'actual "és petita i està obsoleta". Pel que fa al Teatre-Auditori, Casamitjana considera que "s'ha de replantejar i fer-lo més accessible a un altre tipus de públic, amb propostes també de caràcter feminista". Respecte a les entitats, Casamitjana ha defensat que cal posar l'equipament i el suport suficient, però que les entitats "han d'aportar un projecte creatiu i innovador de retorn a la ciutadania".
L'alcaldable del PP, Álvaro Benejam, ha lamentat la manca de projectes culturals que "responguin a la pluralitat social" i ha reclamat "una oferta cultural variada en català i en castellà". En l'àmbit de propostes, ha plantejat la creació d'un carnet cultural per facilitar l'accés a la cultura, ampliar els horaris de les biblioteques i museïtzar una part de l'Arxiu. Pel que fa al Teatre-Auditori, Benejam ha dit que "ja no brilla com abans" i que "ha perdut pistonada, ja que no hi ha el criteri d'una direcció professional". En l'àmbit de les entitats ha denunciat que "no se les escolta" i cal que cal agilitzar els tràmits en el pagament de les subvencions.
Dos temes que també s'han tractat durant el debat ha estat les obres a la Unió i les propostes per al jovent. En el primer punt, tots els partits han estat d'acord que el prioritari és acabar les obres i poder donar ús als espais de l'equipament com més aviat millor. Pel que fa a l'oferta juvenil, els partits han coincidit que cal treballar de manera conjunta i escoltar les seves peticions per poder fer propostes adequades als seus interessos.