L'atracció de compradors, la digitalització del comerç local i l'aparcament, al tercer debat del TOT Sant Cugat
Han participat al debat ERC, Junts, el PDeCAT, el PSC, Ciutadans, la CUP, En Comú Podem i el PP, a més de cinc experts en empresa i comerç
El tercer debat del TOT Sant Cugat, sobre empresa i comerç, s'ha celebrat a El Siglo del Mercantic / Foto: Cugat Mèdia
Eleccions municipals 2023Publicat el 17/mai/23 per Pau Vázquez
L'atracció de nous compradors a l'eix comercial de Sant Cugat, la digitalització del comerç local i l'aparcament al centre de la ciutat han centrat el tercer debat electoral organitzat pel TOT Sant Cugat. El debat, que s'ha celebrat a El Siglo del Mercantic, ha girat en aquesta ocasió al voltant del comerç i l'empresa, amb el focus posat principalment en les necessitats actuals del sector i en possibles solucions als problemes que preocupen al teixit comercial i empresarial de la ciutat. L'acte ha comptat amb la participació d'Oriol Cisteró (ERC), Albert Salarich (Junts), Àlex Santigosa (PDeCAT), Elena Vila (PSC), Aldo Ciprian (Cs), Oriol Sánchez (CUP), Ramon Gutiérrez (En Comú Podem) i Álvaro Benejam (PP).
Com en els dos primers debats, aquest també ha comptat amb un plantejament inicial de cinc experts vinculats al món del comerç i l'empresa, que han posat en valor Sant Cugat com una ciutat amb atractiu, però que necessita propostes de millora per enfortir la seva posició dins del territori. Aquesta taula d'experts ha estat formada per Roger Gaspa, president de Foment del Treball-Comerç; Adela Burgos, gerent de Sant Cugat Comerç; Concepció Curet, gerent de Sant Cugat Empresarial; Jordi Bacaira, economista i consultor, i Xavier Pujol, president de PIMEC Vallès Occidental.
Pel que fa als representats polítics, Oriol Cisteró (ERC) ha defensat la gestió de l'equip de govern en els darrers quatre anys i ha remarcat que el teixit comercial i empresarial "s'ha enfortit" gràcies al creixement i a l'arribada d'empreses i a la col·laboració amb el comerç local. En l'àmbit de propostes, Cisteró ha posat sobre la taula la creació d'un nou parc empresarial a la zona de Can Marcet, treballar amb el servei d'última milla i la creació de campanyes en què el comerç i la cultura vagin plegats.
Per la seva banda, el regidor de Junts Albert Salarich ha posat el focus en els problemes de mobilitat per accedir a l'eix comercial del centre de la ciutat. En aquest sentit, el regidor ha proposat la creació d'un "gran pàrquing" a la zona del CAP de la Mina per facilitar el flux de compradors. Una de les altres propostes que ha llançat ha estat l'impuls d'una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) per dinamitzar el sector a través de la creació d'una entitat publicoprivada.
Àlex Santigosa, del PDeCAT, ha suggerit que la conselleria d'Empresa tingui la seu a Sant Cugat. També ha defensat la creació d'un APEU i de facilitar als comerços i les empreses un kit digital perquè puguin tirar endavant els processos de digitalització. Una de les altres propostes per dinamitzar el comerç de Sant Cugat que ha plantejat Santigosa ha estat la creació de rutes turístiques amb les galeries artístiques de la ciutat. En l'àmbit de mobilitat, el membre del PDeCAT ha suggerit signar convenis amb els aparcaments per facilitar l'accés amb cotxe al centre.
La representant del PSC, Elena Vila, actual tinenta d'alcaldia de Comerç, ha assegurat que la feina feta durant aquest mandat ha servit per "assentar les bases d'una col·laboració entre empreses i administracions". Vila ha destacat el projecte del centre d'emprenedoria com una eina per donar resposta a les necessitats actuals del sector. També ha proposat que les llicències d'activitats depenguin directament de l'àrea de Promoció econòmica i ha reivindicat l'empoderament de la dona com un pas endavant en la millora del teixit empresarial de Sant Cugat.
L'alcaldable de Ciutadans, Aldo Ciprian, ha criticat la "manca d'alternatives de transport" per arribar al centre i la implementació de l'anella verda, la qual culpa de provocar que els comerços del centre hagin facturat "entre un 25 i un 30% menys". Ciprian també ha criticat la gestió dels mercats municipals, que ha qualificat de "deficients", especialment al mercat de Volpelleres. En l'apartat de propostes, l'alcaldable de Ciutadans ha proposat crear un centre de fires i de comerços, reduir el temps d'espera per obtenir llicències d'obra major de 24 a tres mesos i eliminar el tribut metropolità.
D'altra banda, Oriol Sánchez (CUP) ha defensat la municipalització de les empreses de serveis bàsics i ha posat en valor l'economia arrelada al territori que "va més enllà de l'activitat econòmica". En aquest sentit, Sánchez ha proposat eliminar la tensió comercial del centre i dinamitzar la vida als barris. També ha posat al centre del debat la vianantització de tot el centre i reforçar la xarxa de busos per facilitar-ne l'accés.
L'alcaldable de Sant Cugat en Comú Podem, Ramon Gutiérrez, ha remarcat la importància d'afavorir el comerç local i combatre el model de grans superfícies. També ha incidit en la necessitat de no pensar només en l'eix comercial del centre i fomentar el comerç als barris. Gutiérrez ha defensat que cal prioritzar l'economia de circuits curts en què la producció i el consum són a escala local. Pel que fa a la proposta de la creació d'una APEU, el líder de la formació s'ha mostrat en contra i ha destacat que "l'espai públic no es dinamitza només amb empreses i comerç". En aquest sentit, Gutiérrez ha remarcat que les APEU prioritzen l'espai públic només des d'una visió econòmica.
La qüestió de la mobilitat a l'eix comercial també ha estat un punt que ha criticat l'alcaldable del PP, Álvaro Benejam, que ha indicat que "s'han perdut zones d'aparcament al centre". Benejam ha reclamat que "s'escoltin més les queixes dels comerciants" i donar avantatges al petit comerç perquè pugui competir davant les grans empreses. Tot i això, Benejam s'ha oposat a carregar amb un impost aquestes empreses i ha criticat l'equip de govern, a qui acusa de "buidar les butxaques de la gent".