El futur alcalde o alcaldessa de Sant Cugat és un d'aquests 15 noms

Aquestes són totes les candidatures que encapçalen les propostes que concorren a les eleccions

Els 15 alcaldables de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Eleccions municipals 2023

Publicat el 26/abr/23 per Redacció

El futur alcalde o alcaldessa de Sant Cugat sortirà d'entre les 15 candidatures que ja s'han presentat a les eleccions municipals i han formalitzat el seu registre. Entre els alcaldables, hi ha cares ja conegudes per la ciutadania, alguns repeteixen com a caps de llista, altres fan el salt i també hi ha perfils completament nous i, fins i tot, formacions de nova creació. Aquests són els 15 noms que opten a l'alcaldia de Sant Cugat.


ERC-Acord Municipal (AM)

Foto: Cugat Mèdia
Per quarta vegada, Mireia Ingla torna a encapçalar la candidatura d'ERC. El primer cop, l'any 2011, ERC no va obtenir representació al ple. L'any 2015 el grup municipal liderat per Ingla va obtenir tres regidors. I l'any 2019 van aconseguir-ne sis i, gràcies al pacte de govern amb el PSC i la CUP-PC, Ingla va esdevenir alcaldessa.

Mireia Ingla va néixer a la Seu d'Urgell i es va instal·lar a Sant Cugat fa més de 20 anys. És veïna del barri mirasolenc de Mas Gener, està casada i té tres fills. És llicenciada en dret, especialitzada en Dret de l'Habitatge i en Dret de Família, i té un màster en Mediació per la Universitat de Barcelona (UB).

Junts per Sant Cugat-Compromís Municipal (CM)

Foto: Cugat Mèdia
Un llarg procés de primàries, amb un empat a vots inclòs (a 75 amb Carles Brugarolas), ha donat finalment a Josep Maria Vallès la condició d'alcaldable de la formació. Vallès substitueix en aquest repte Carmela Fortuny, que hi va renunciar, i és qui el va anar a buscar per proposar-li anar de número 4 a la seva llista el 2019.

En aquelles eleccions, Junts per Sant Cugat va aconseguir nou regidors, però no va poder tancar cap pacte per mantenir la vara d'alcaldia.

Josep Maria Vallès, és periodista i va ser el director del 'TOT Sant Cugat' durant molts anys. Té 56 anys, dos fills, i va néixer a Barcelona, però el 1993 va establir-se a viure a Sant Cugat quan es va casar.

Partit Demòcrata Europeu Català-Units per Sant Cugat-Ara Pacte Local (PDeCAT-UxSC-ARA PL)

Foto: Cugat Mèdia
Mayte Pérez encapçala la llista del PDeCAT-Units per Sant Cugat. Pérez va ser regidora durant el mandat passat, gestionant la cartera de Comerç. Va formar part de la llista de CiU que encapçalava Mercè Conesa com a independent. Abans d'entrar al ple del consistori, Pérez havia estat presidenta de Sant Cugat Comerç (StC) des del 2011, prenent el relleu a Josep Lluís Galvany al capdavant de l'associació.

La candidatura del PDeCAT-Units per Sant Cugat arriba a les eleccions amb els drets electorals dels comicis de 2019: llavors, el partit polític Junts per Catalunya (JxCat) encara no estava legalitzat i la marca Junts que es va presentar era una coalició formada pel PDeCAT més persones independents. Tenir els drets electorals implica tenir accés als debats electorals, als espais de propaganda gratuïta dels mitjans públics i a les subvencions.

PSC-Candidatura de Progrés (CP)

Foto: Cugat Mèdia
El primer secretari del PSC, Pere Soler, és per tercera vegada l'alcaldable dels socialistes. És regidor des de 2011, quan va ser el número 2 d'una llista que encapçalava Ferran Villaseñor, i el 2015 va concórrer a les eleccions com a alcaldable obtenint un únic regidor. En aquell mandat, durant l'any 2017, va cristal·litzar un acord entre el PSC i CiU / PDeCAT, amb el qual va ocupar la tinència d'alcaldia d'Ocupació i Polítiques Comarcals. Va ser un pacte que va acabar trencant-se de mutu acord després dels fets de l'1-O. Soler va repetir com a cap de llista als comicis de 2019, quan el PSC va aconseguir quatre regidors que van permetre sumar amb ERC-MES i la CUP-PC per fer possible el govern actual.

El candidat del PSC és gracienc i va arribar a Sant Cugat als anys 90. Està casat, té dos fills i és veí del barri centre-estació. Està llicenciat en Geografia, Història i Història de l'Art.

Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía (Cs)

Foto: Cugat Mèdia
L'actual portaveu de Ciutadans (Cs), Aldo Ciprian, és l'alcaldable del partit a les eleccions municipals de 2023. Per a Ciprian també seran els tercers comicis consecutius com a cap de la llista del partit taronja. L'any 2015 Ciutadans va entrar al ple amb tres regidors, i els va mantenir el 2019. En aquest mandat, però, el grup municipal ha perdut un regidor, amb la marxa de Munia Fernández-Jordán, que ha mantingut l'acta com a regidora no adscrita.

Ciprian va néixer a Madrid l'any 1971 i pocs anys després ell i la seva família van mudar-se a Sant Cugat. Enginyer industrial de professió, actualment resideix a Terrassa i assegura que tornarà a la ciutat si assoleix l'alcaldia. És un apassionat dels esports, en especial del bàsquet i del rugbi.

CUP-Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT)

Foto: Cugat Mèdia
L'actual portaveu de la CUP, Marco Simarro, és l'alcaldable de la CUP. Simarro ja ha substituït Núria Gibert en les tasques com a tinent d'alcaldia de Drets Socials i ara també ho farà com a cap de llista quatre anys després de la seva primera entrada en política com a número 3. La CUP va obtenir als darrers comicis municipals tres regidors, amb els quals van poder entrar per primera vegada al govern municipal gràcies al pacte amb ERC-MES i el PSC.

Simarro va néixer fa 33 anys a Barcelona, però en fa 30 que viu a Sant Cugat. Té el grau d'Educador Social i va començar a participar en política després de l'acampada del 15-M a Sant Cugat.

Vox

Foto: Cugat Mèdia
Aquesta és la tercera vegada que Vox es presenta a les eleccions municipals de Sant Cugat, però aquesta vegada ho fa amb Marcos Rodríguez com a alcaldable. El 2019 va sumar 864 vots (1,96%) i el 2015 482 (1,32%), i en cap va aconseguir representació a l'Ajuntament.

Rodríguez és un habitual de les sessions d'audiència pública dels plens municipals des de fa un any. Té 46 anys, és emprenedor amb negocis relacionats amb 'retail' i des del 2012 és afiliat a Vox.

Sant Cugat En Comú Podem-Confluència (SCECP-C)

Foto: Cugat Mèdia
En Comú Podem torna a les eleccions en coalició. La segmentació de la candidatura de l'espai dels comuns entre Sant Cugat en Comú i Podem va dividir el vot i va deixar fora ambdues formacions, que quatre anys després concorreran plegades als comicis. El cap de llista és Ramon Gutiérrez, que es va estrenar com a alcaldable el 2019, després d'haver estat regidor per ICV-EUiA.


Partit Popular (PP)

Foto: Cugat Mèdia
El PP va quedar fora del ple fa quatre anys. Tot i així, el president del partit, Álvaro Benejam, es torna a posar al capdavant de la proposta electoral del PP, una responsabilitat que assumirà per segona vegada consecutiva. Benejam va ser regidor al ple municipal entre el 2011 i el 2019.

El cap de llista dels populars és advocat, està casat i té dos fills. Originari de Barcelona, fa una vintena d'anys que viu a Sant Cugat, al barri de Can Trabal, però la seva vinculació amb la ciutat ve de més lluny, ja que va estudiar a l'escola Viaró.

Convergents (CNV)

Foto: Cugat Mèdia
Després de la desintegració de CiU el 2015 van néixer diferents partits que en reclamen el llegat, un dels quals Convergents, de l'exconseller Germà Gordó. Per primer cop han decidit presentar-se en solitari a Sant Cugat, després de no arribar amb un acord amb el PDeCAT, amb Remei Gómez al capdavant. El 2019 Convergents formava part de la llista que encapçalava Carles Toda que aglutinava també a Units per Avançar i Lliures.

Gómez viu actualment a Bellaterra, però va viure durant molts anys a Sant Cugat i hi tornarà a viure l'any que ve. Ha sigut militant de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) entre el 2003 i el 2016, quan Artur Mas va fer el pas al costat. El 2019 va ser la cap de llista al Senat per Convergents, sense obtenir representació.

Front Nacional de Catalunya (FNC)

Foto: Cugat Mèdia
El Front Nacional de Catalunya es presenta per primera vegada a les eleccions municipals de Sant Cugat. L'empresari local Lluís Fernández Alà és el cap de llista del partit independentista. Fernández Alà va ser precandidat a les últimes eleccions a la presidència del FC Barcelona -no va aconseguir els avals dels socis suficients-, i del 2011 al 2016 va ser el director de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Sant Cugat. A més, ha estat vinculat al món polític local, primer a través d'Unió Democràtica i després amb Demòcrates de Catalunya.

Fernàndez Alà és propietari de la papereria Dracs de la rambla de Ribatallada i viu a Sant Cugat des de fa 20 anys quan va arribar des de Barcelona.

Independents Sant Cugat-Independents de Catalunya (ISC-IDC)

Foto: Cugat Mèdia
Independents Sant Cugat també es presenta per primera vegada a les eleccions municipals de Sant Cugat. La seva cap de llista és Giuseppina Cariola, una siciliana que va arribar a Catalunya fa 19 anys. El partit es presenta com un grup plural de persones independents i transversals que no militen a cap partit. Una candidatura municipal que aposta per la independència de Catalunya.

Advocada de professió, Cariola va viure primer a Barcelona i després a Rubí, fins que va escollir Sant Cugat com la seva ciutat de residència.

Iniciativa Municipal de Persones Unides Lliures i Solidàriament (IMPULS)

Foto: Cugat Mèdia
Impuls és un partit nou nascut a Cerdanyola del Vallès que presenta llistes a les dues ciutats. Blanca Palazón és la candidata santcugatenca i és el primer cop que entra en política.

Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques, té 50 anys i treballa en comunicació corporativa. Va venir a viure a Sant Cugat fa 30 anys, després de passar pel Montseny, quan va deixar els barri de Les Corts de Barcelona.

PACMA

Foto: Cugat Mèdia
El partit animalista és el primer cop que presenta llistes a Sant Cugat, però el seu alcaldable és una cara coneguda a la ciutat: Dimitri Defranc. Va ser regidor en el mandat 2015-2019 com a membre de Procés Constituent (PC) dins del grup municipal de la CUP (era el 4 a la llista), però el 2016 en va sortir a petició del PC i es va quedar com a regidor no adscrit. El 2019 va tornar a presentar-se amb un partit nou de caràcter animalista, Proposem, però només va treure 250 vots. Ara tornarà a ser cap de llista d'un partit animalista, el PACMA.

Defranc va néixer a Guayaquil (Equador) fa 43 anys i va arribar a Barcelona el 2002 per acabar la carrera de Biologia. El 2007 va venir a viure a la Floresta. És consultor ambiental i està fent un doctorat a la UAB.

Valents

Foto: Cugat Mèdia
Valents concorre a les eleccions municipals de Sant Cugat per primera vegada i ho fa amb Silvia Tusell com a alcaldable. No és el primer contacte amb la política local de Tusell, ja que el 2019 va ser número 4 a les llistes de Ciutadans, partit del qual era secretaria general de la junta local.

Silvia Tusell és advocada, tot i que també ha passat per la docència. És mare de dos fills i viu a Sant Cugat des de 1991, ara al barri de Mira-sol.

CONSULTA TOTS ELS NOMS DE LES 15 LLISTES ELECTORALS