[Entrevista 28-A] Fernández-Jordán (Cs): 'És necessari que els partits nacionalistes no tinguin la clau de la política espanyola'

Cs proposa limitar l’entrada al Congrés a l’obtenció del 3% dels vots


  • Comparteix:

Front de Cs contra els partits independentistes. La formació porta al seu programa electoral, que s’aglutina sota 10 compromisos, ‘acabar amb els privilegis nacionalistes’. Una mesura que s’articularia, entre d’altres, en una reforma de la Llei Electoral que inclogui un sòl del 3% dels vots per obtenir representació al Congrés. Les ajudes a la famílies i els beneficis fiscals són altres de les propostes que llança el partit taronja, el qual aspira a millorar uns resultats i entrar al govern de la mà del PP. En parlem amb la representant de Cs, la regidor i diputada al Parlament, Munia Fernández-Jordán, dins el cicle d'entrevistes de Cugat.cat amb motiu de les eleccions espanyoles.




Acabar amb els privilegis dels nacionalistes
El programa electoral de Cs planteja entre les 10 propostes ‘acabar amb els privilegis dels nacionalistes’. Una mesura que Fernández-Jordán explica com a eina per garantir la igualtat entre tots els ciutadans espanyols. ‘Els partits nacionalistes no poden tenir la clau de la política espanyola’, diu Fernández-Jordán, que planteja una reforma de la Llei Electoral que inclogui una barrera del 3% dels vots per obtenir representació al Congrés, no només limitat a les grans circumscripcions. Sobre una nova aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, la també diputada al Parlament assegura que l’aposta és que ‘la Constitució es compleixi a cada racó d’Espanya i Catalunya és Espanya’.

Beneficis per a famílies i emprenedors
'El millor país per crear una família'. Així resumeix Fernández- Jordán les mesures de Cs cap a les famílies, que inclouen per exemple que les famílies monoparentals o amb dos fills siguin considerades famílies nombroses. Segons Fernández-Jordán, això comportaria beneficiar 5,5 milions de famílies que tindrien beneficis fiscals i per tant ‘els diners a la seva butxaca’ i facilitats per tenir fills. De la mateixa manera aposten per beneficis fiscals per a emprenedors i facilitar els tràmits per crear empreses.

Política de pactes
Segons les darreres dades del baròmetre del CIS, Cs es mantindria com a tercera força al Congrés amb un augment d’escons, tot i obtenir un pitjor resultat a Catalunya. A Sant Cugat, la formació taronja va aconseguir als comicis espanyols de 2016 un 13,1% dels vots. Davant aquesta tendència, la política de pactes de la formació exclou el PSOE de Pedro Sánchez, al qual Fernández-Jordán considera ‘un perill públic’. A l’altra banda, Cs estén la mà al PP com un partit ‘amb experiència de govern’.

Tolerància zero amb la corrupció
Per la també regidor santcugatenca, les preferències del partit en matèria de pactes postelectorals no són incompatibles amb una altra de les propostes del programa electoral: la tolerància zero amb la corrupció. Segons Fernández-Jordán, el tàndem al govern espanyol del PP-Cs aniria acompanyat de mesures contra la corrupció.

Finançament local
Cs opta per abordar el finançament local dins un debat ampli sobre el finançament de totes les administracions. Pel que fa les reivindicacions santcugatenques en matèria d’inversions, el partit taronja mira cap a la Generalitat.


  • Una línia vermella: La tolerància a partits nacionalistes amb idees de desigualtat entre espanyols i de secessió.

  • Una promesa electoral: Modernitzar Espanya i que sigui el millor país per tenir una família.

  • Un partit amb el qual pactaria: El PP.

  • Un partit vetat a possibles pactes: Partits nacionalistes i els populistes.

  • Una prioritat: Les persones.

  • Consulta el programa de Cs en aquest enllaç.




    Munia Fernández-Jord

    Es absolutament necessari que els partits nacionalistes deixin de tenir la clau de la política espanyola. El Senat hauria de ser una cambra territorial i creiem necessari que s'hagi d'obtenir un 3% per accedir a les Corts.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.