Manual per votar a Valldoreix
Cugat.cat detalla el sistema electoral de l'EMD de la mà de Juanjo Cortés
El ple de Valldoreix es configura de manera diferent al de Sant Cugat / Foto: Cugat.cat
Eleccions Municipals 2019Publicat el 14/mai/19 per Albert Prat
L'EMD de Valldoreix funciona amb el seu propi sistema electoral i el 26-M els habitants del territori decidiran, directament o indirecta, qui seran els seus representants a la junta de veïns els propers quatre anys. Cugat.cat t'acosta les particularitats del vot a la vila de la mà de l'historiador Juanjo Cortés, que va dedicar una secció d''Històries de Valldoreix' al febrer a aquesta qüestió.
Escolta-ho
Com s'elegeix el president?
Les meses de Valldoreix tindran el 26-M una urna més. Allà, els votants dipositaran la papereta d'un dels sis candidats que es presenten a la presidència. El resultat decidirà només qui ocupa aquest càrrec i no serveix per distribuir els vocals. Les candidatures presenten un aspirant a president i un substitut, en cas que la persona al càrrec l'hagi de deixar durant el mandat. És l'únic càrrec que s'escull d'aquesta manera a tot l'Estat.
I els vocals?
A la mesa hi ha una altra urna, la de les eleccions municipals a Sant Cugat. Del recompte del districte 3, que comprèn els dos col·legis de Valldoreix, el Casal de Cultura i l'escola Ferran i Clua, se n'extreu la representació proporcional de vocals, a partir de la Llei d'Hondt, que tindrà cada partit a l'EMD. Això vol dir que els vocals s'elegeixen a partir dels vots a Valldoreix de les candidatures que es presenten al conjunt del municipi. Per exemple, la coalició Guanyem Valldoreix, que es presenta a la presidència, no pot obtenir vocals, però sí podrien fer-ho els partits que la formen per separat si obtenen prou vots dins el territori.
Una vegada nomenat, els partits ja no poden revocar la vocalia. Només la dimissió d'un vocal, com el cas de Susanna Casta i Quim Castelló a l'últim mandat, pot provocar un canvi en la configuració de la junta de veïns.
Pot ser que el president sigui d'un color polític diferent al de la majoria de vocals?
Sí, de fet, això ja s'ha produït a Valldoreix. L'any 2007, el grup de la presidenta Montserrat Turu tenia tres vocals i la presidència, mentre que CiU en tenia cinc. A diferència de les eleccions municipals, on els ciutadans elegeixen representants al ple i aquests són qui trien l'alcalde o alcaldessa, la presidència de l'EMD s'escull per votació directa, per tant podria no tenir relació amb els resultats de les municipals.
Qui tria qui és vocal?
L'elecció dels vocals correspon als partits una vegada sabuts els resultats. No hi ha llista de vocals com sí que n'hi ha de regidors a l'Ajuntament, sinó que són les formacions que obtenen representació a Valldoreix les que designen els representants. Per tant, els partits, com a tal, no es presenten a la junta de veïns, sinó a la presidència. Això provoca, en algunes EMD, que alguns partits es presentin al total del municipi tot i només aspirar a la junta de veïns, com és el cas de Bellaterra. També es podria donar una altra situació: que un partit que no s'ha presentat al territori es trobi, a partir dels vots dels ciutadans, amb una vocalia inesperada com li va passar a la CUP en els darrers de comicis.
Quants vocals té Valldoreix i per què?
El ple té vuit vocals, més el president. El nombre de vocalies està relacionat, no amb la població de Valldoreix, sinó amb la del municipi a la qual està adscrita. Per tant, si Sant Cugat en general tingués el doble de població, encara que no variés la de Valldoreix, creixeria el nombre de vocals a la junta de veïns.
Han de viure a Valldoreix els vocals i el president?
Els vocals han de tenir la condició d'electors, per tant han de viure al territori. En canvi, el president no.