Ignasi Bea (CUP): 'El PSOE prefereix una Espanya negra que trencada'

El número 3 de la CUP defensa a Cugat Mèdia que ells van al Congrés per fer-lo servir d'altaveu d'un discurs "que no fa ningú a Madrid"


  • Comparteix:

La CUP es presenta per segona vegada a unes eleccions espanyoles, i ho torna a fer sense cap programa electoral sota el braç. Volen utilitzar el Congrés d'altaveu del seu discurs anticapitalista, que asseguren que no fa ningú a Madrid. Per això no hi van a negociar cap contrapartida a canvi dels seus vots, amb una única excepció: només investiran Pedro Sánchez, si necessita els vots de la CUP, a canvi de data i pregunta per a un referèndum d'independència de Catalunya. A l'entrevista de campanya de Cugat Mèdia, Ignasi Bea, número 3 per Barcelona, admet que si aquest escenari es dona, és molt difícil que el PSOE ho accepti: 'Prefereixen una Espanya negra que trencada'. El lema de campanya de la CUP aquest cop és 'Plantem cara', tot i que reconeix que, 'malauradament tenim moltes coses a combatre i menys força de la que voldríem'.

Després de la primera experiència de la CUP a Madrid, Ignasi Bea diu que els seus companys Albert Botran i Mireia Vehí li expliquen que al Congrés moltes vegades quan parlen a la tribuna "la gent no els escolta". I també lamenta que han trobat menys complicitats de les que imaginaven amb grups que "haurien de ser limítrofs" amb la CUP. "L'esquerra espanyola ens ha tornat a confirmar que no és un interlocutor per l'esquerra transformadora dels pobles de l'estat", afirma.

Referèndum

Pel que fa a la solució del conflicte català, el santcugatenc admet que "ja no tenim la força del clímax de l'1 d'Octubre i l'única manera de resoldre el conflicte és amb un referèndum que es podrà fer quan hi hagi una mobilització forta, i hem de crear les condicions per un nou moment com l'1-O, i corregir algunes coses de les que no van funcionar". Preguntat per si ha de ser pactat o unilateral, Ignasi Bea respon que abans d'arribar a aquest escenari cal "un model de país determinat i no una proposta que sigui només la independència per canviar la bandera".

Pel que fa a l'aparició d'un partit independentista d'ultradreta com Aliança Catalana, Bea afirma que aquests "discursos són arreu i si es barregen amb l'independentisme hi haurà algú que els hi comprarà una mica més, però, al cap i a la fi, són la mateixa cosa", i cita a un polític socialista italià, Giacomo Mateotti: "el feixisme no és una opinió, és un crim".

Decreixement econòmic

La proposta econòmica de la CUP implica acabar amb el capitalisme i per decréixer, que segons Bea, "haurem de decréixer tant sí com no, el tema és si ho fem més o menys traumàtic". "Hem de decréixer en producció i consum de manera endreçada i això implica canvis culturals importants. Anar a un supermercat i que hi hagi un passadís amb 150 tipus de xocolates diferents no és normal i no és sostenible, i per aquest camí el món se'n va cap al precipici", conclou.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.