Les respostes als principals dubtes que generen les eleccions del 21-D
Les eleccions se celebren aquest dijous
Eleccions Parlament 21DPublicat el 18/des/17 per Anna González
Les eleccions al Parlament del 21 de desembre són uns comicis excepcionals en molts sentits. D'una banda, han estat convocades pel govern espanyol i, de l'altra, tindran lloc en dia laborable, un fet que no es produeix des de fa 28 anys. Cugat.cat resol alguns dubtes referents a aquesta convocatòria.
Què es decideix en aquestes eleccions?
Són unes eleccions al Parlament de Catalunya corresponents a la dotzena legislatura. Han estat convocades pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, arran de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola per la declaració d'independència. S'elegeixen, així, els 135 diputats de la cambra catalana, dels quals 85 corresponen a la circumscripció de Barcelona.
Cens a Sant cugat i col·legis
El cens electoral que es farà servir per al 21-D es va tancar l'1 d'agost, seguint els terminis que estableix la llei. A Sant Cugat estan cridades a les urnes 62.459 persones, de les quals 1.781 viuen a l'estranger. En comparació amb les eleccions al Parlament del 2015, on el cens electoral era de 59.349 persones, el total ha augmentat un 5,2%.
Sant Cugat tindrà per als comicis al Parlament del 21 de desembre 28 col·legis electorals. Respecte a les darreres eleccions, les espanyoles del juny del 2016, hi haurà dos canvis: les meses de l'antiga seu de l'Ateneu passen a la Casa de Cultura i el col·legi electoral de l'escola bressol Tricicle torna a les Piscines del Parc Central.
En total, es constituiran al municipi 86 meses electorals. Les persones assignades rebran una notificació per part de la Junta Electoral de Zona, juntament amb el manual sobre les seves funcions. El sorteig dels membres de les meses es va efectuar el 24 de novembre a l'ajuntament.
Quan fa que no se celebren unes eleccions en dia laborable?
La convocatòria d'eleccions coincideix amb un dijous, dia laborable. L'última vegada que es van celebrar un comicis a l'Estat espanyol en dia laborable va ser el 15 de juny del 1989 per elegir els representants del Parlament Europeu.
Què passa amb els centres educatius que són col·legi electoral?
El govern espanyol ha decretat dia no lectiu el 21 de desembre per facilitar la disposició de col·legis electorals i la participació. Per tant, no hi haurà classe a les escoles. Tot i així, el 22 de desembre, divendres, serà lectiu.
Permís a la feina per votar
En ser dijous la convocatòria, la jornada electoral coincideix totalment o parcialment amb l'obertura dels col·legis. Els treballadors poden demanar un permís per poder exercir el dret a vot sense que aquest temps es descompti del sou o hagi de ser recuperat.
Segons el col·lectiu Ronda, la normativa laboral vigent reconeix permisos laborals de fins a quatre hores de durada per garantir el dret a participar en la cita electoral. La durada del permís, però, dependrà de la coincidència d'hores entre la jornada laboral i l'horari de la votació.
a) Si la jornada laboral coincideix entre dues i menys de quatre hores amb el d'obertura dels col·legis electorals, es té dret a dues hores de permís retribuït i no recuperable. Per contra, si la jornada laboral no coincideix amb l'horari de votació o ho fa per menys de dues hores, no es té dret a aquest permís.
b) En cas que l'horari de treball coincideixi entre quatre i menys de sis hores amb el d'obertura de les meses electorals, el permís serà de tres hores.
c) El permís serà de quatre hores, el màxim estipulat per llei, si la jornada laboral coincideix més de sis hores amb l'horari permès per votar.
Per gaudir d'aquests permisos retribuïts i no recuperables és necessari comunicar-ho prèviament a l'empresa.
Els presidents, els vocals i els interventors de les meses electorals tenen un permís especial de jornada completa que es complementarà amb una reducció de jornada de cinc hores addicionals l'endemà de les eleccions. Els apoderats també podran accedir al permís de jornada completa el dia de les eleccions, però no a les cinc hores addicionals de reducció. Els membres d'una mesa que el dia anterior a les eleccions hagin de treballar en torn de nit tenen dret a sol·licitar a l'empresa un canvi de torn que aquesta estarà obligada a satisfer.
Horaris dels col·legis
Tot i ser dia laborable, es manté l'horari habitual d'obertura dels col·legis electorals. Així, a les vuit del matí es farà la constitució de les meses. A les nou del matí s'obriran portes i es podrà votar fins a les vuit del vespre, hora de tancament dels col·legis. Està previst que a la una del migdia i a les sis de la tarda hi hagi un recompte de participació.
Documentació per votar
En el cas de la votació presencial es pot fer servir per identificar-se el document nacional d'identitat (DNI), el passaport (amb fotografia) o el permís de conduir (amb fotografia). No importa que aquests documents estiguin caducats, però han de ser els originals. En cap cas s'accepta una còpia.
Com es fa el recompte als col·legis
L’administració electoral és la que vetlla per la transparència i l’objectivitat del procés electoral, així com pel compliment del principi d’igualtat. Integren l’administració electoral les meses electorals i les juntes electorals (central, provincial i de zona).
L’escrutini es fa una vegada finalitzada la votació. El president ha d’extreure, un per un, els sobres de l’urna i llegir en veu alta la denominació de la candidatura votada. A més, el president ha de mostrar cada papereta llegida als vocals, interventors i apoderats. Un cop finalitzat el recompte, es contrasta el total de sobres amb el total de votants anotats en la llista numerada d'electors. En el cas de possibles dubtes o protestes que hi pugui haver, aquestes s’han de resoldre per majoria. Si no hi ha cap dubte ni protesta, el president ha d’anunciar en veu alta el resultat, especificant el nombre d’electors censats, el de certificacions censals aportades, el nombre de vots nuls, el de vots en blanc i el de vots obtinguts per a cada candidatura. Posteriorment, la mesa ha de fer públics els resultats per mitjà de l’acta d’escrutini i penjar-ne una còpia a la porta del col·legi electoral.
L'escrutini oficial començarà el 24 de desembre a les juntes electorals provincials i no pot passar del 27 de desembre. L'escrutini de cada circumscripció és un acte únic i té caràcter públic.