Elisabet Porqueras (Primàries): 'Vam votar l'1-O en un referèndum, el vam guanyar i aquí ens vam quedar'

Cugat Mèdia entrevista la número 5 de la llista de Moviment Primàries per la Independència, la santcugatenca Elisabet Porqueras

Beth Porqueras / Foto: Cedida

Eleccions Parlament 2021 14F

Publicat el 29/gen/21 per Anna González

El Moviment Primàries per la Independència de Catalunya concorre per primera vegada en uns comicis al Parlament i ho fa amb un objectiu clar: assolir la independència del país. La resta de qüestions, ha explicat en una entrevista a Cugat Mèdia la número 5 de la llista de la candidatura per Barcelona, la santcugatenca Elisabet Porqueras, quedarien aparcades fins que s'assolís l'objectiu sobiranista. Porqueras és crítica amb la classe política actual: 'Estic desenganyada, desencantada i farta d'aquests polítics que ens diuen que ens representen i que al final no ens representen en res; vam votar l'1 d'octubre en un referèndum, el vam guanyar i aquí ens vam quedar', lamenta.

Escolta-ho

És la primera vegada que Primàries es presenta a les eleccions al Parlament. Amb quin objectiu?
Amb l'objectiu d'aconseguir la independència de Catalunya. És el punt principal que defensem com a moviment social i transversal.

Amb vostès, són sis les candidatures independentistes que es presenten al 14-F. Què aporta l'opció de Primàries?
Una cosa fonamental: declarar la independència. Els altres grups ens ho han promès moltes vegades i ara sembla que tothom tingui la paraula independència al seu programa. Tenim molt clar que és el nostre objectiu. Formem part d'aquella gent que va estar al peu del canó l'1 d'Octubre (que vam votar i vam guanyar). Per tant, el que volem és la independència del nostre país.

En cas d'arribar al Parlament, quin seria el camí per assolir la independència?
Seria molt fàcil: aixecaríem la suspensió de la declaració unilateral d'independència (DUI), la declararíem, la defensaríem, perquè s'hauria de defensar, i assumiríem totes les conseqüències que això comportés. A partir d'aquí faríem unes noves eleccions amb nous partits i nous moviments sorgits de la DUI, per tenir una república catalana com Déu mana.

Per tant, Primàries veu viable declarar la independència unilateralment.
Evidentment, és el que estem defensant.

A banda del compliment del mandat de l'1-O, Primàries té algun altre posicionament o objectiu polític en altres qüestions, com la sanitat o l'educació, per exemple?
L'objectiu que tenim és fer la independència. A partir d'aquí haurem de treballar per aconseguir una república catalana. I un cop fer això, començarem a treballar per com volem el nostre país: quina sanitat volem, quina educació volem, ens interessarem pels temes de benestar social... Però abans hem de tenir la independència. No podem platejar aquests temes si no som un país independent.

En el seu programa, per tant, l'únic punt és la independència.
En aquests moments, sí. Som un moviment transversal social, de ciutadans i ciutadanes que volem el mateix: la independència de Catalunya.

Defensen que tenen una manera diferent de fer política. Què els diferencia?
La diferència és que som un moviment transversal que, evidentment, fa ús de la democràcia directa per assolir la independència. Tots tenim aquest objectiu fixat. El que ens diferencia és que ho aconseguirem. Altres partits ens ho han promès moltes vegades i nosaltres defugim de l'autonomisme. Tenim molt clar el que volem.

Per això cal aconseguir representació al Parlament. De moment, les enquestes revelen que la proposta de Primàries, així com la cap de llista, Laura Ormella, no són massa conegudes. Es veuen amb opcions?
La nostra cap de llista potser no és coneguda perquè a la nostra formació, els 135 que formem la llista electoral hem estat escollits per votació popular, mitjançant unes primàries. Potser no és un cap visible, però és la nostra cap de llista i qui han decidit els nostres electors. Per tant, per a nosaltres, ella és tan vàlida com el número 15, 25 o 135. Necessitem tenir representació al Parlament i penso que l'aconseguirem. Potser se'ns ha vist poc, però a partir d'ara treballarem perquè tothom ens conegui.

En aquest context, és un valor afegit triar els representants d'una llista amb un procés obert?
Per a mi, sí. Crec que la ciutadania està més preparada en aquests moments que no pas els partits tradicionals. La ciutadania som qui vivim el dia a dia i quin és el nostre posicionament i el que volem. Els polítics treballen fent política i, per tant, per a mi és molt important que aquest moviment sigui com és: social i transversal, de ciutadans i ciutadanes, que molts de nosaltres no ens hem dedicat mai a la política.

No es consideren polítics?
No, no ens considerem polítics. No som un partit polític: ens diem Moviment Primàries per la Independència.

Això inhabilitat, d'alguna manera, la gestió posterior en cas d'entrar en un govern?
És un valor afegit, per a nosaltres.

Per què?
Per moltes raons. Perquè el fet que siguem molt diferents i transversals ens pot ajudar, una vegada arribem al Parlament, a posicionar-nos en diferents aspectes, així com fer pinya entre nosaltres per assolir el nostre objectiu.

A la presentació al web de Primàries diu: "Sóc l'Elisabet Porqueres, tinc 51 anys i vull viure en un país lliure i independents. Lluitaré per aconseguir-ho". Com?
D'entrada, estant on estic: al Moviment Primàries per la Independència. I després, si aconseguim tenir representació al Parlament, treballarem per això, per aconseguir la independència d'aquest país, per tenir un país millor.

Des de l'àmbit personal, per què es va afegir al projecte de Primàries?
Perquè estic desenganyada, desencantada i farta d'aquests polítics que ens diuen que ens representen i que al final no ens representen en res. Sóc molt crítica amb la gestió dels partits que tenen representació al Parlament. Vam votar l'1 d'octubre de 2017 en un referèndum, el vam guanyar i aquí ens vam quedar. A partir d'aquí és la societat civil la que s'ha mobilitzat per fer un munt de coses. Per a mi, Primàries era el meu objectiu: fer una candidatura amb gent de diferents àmbits; vaig creure que era la meva oportunitat per aportar el meu granet de sorra per construir un país millor. Ja que no ho poden els altres, si jo sí que puc, ho faré.

Aquest desencís podria complicar una política posterior de pactes?
De moment no hem acabat de parlar sobre la política de pactes. Sí que és cert que, si entrem al Parlament, la nostra intenció és declarar la independència. De moment, de pactes, cap.

Què farà vostè si aconsegueix ser diputada?
Per a mi el més important, el bàsic, el que defineix el nostre moviment, és la independència. Una vegada hagi entrat al Parlament com a diputada, treballaré per fer-ho efectiu. Després, ja veurem.

Què es pot fer per Sant Cugat des del Parlament?
Intentarem treballar per aconseguir bones opcions i bones polítiques, treballar amb més connexió amb els ajuntaments. Els municipis són els que gestionen el dia a dia del país i són importants. Una connexió amb el meu municipi la tindria de ben segur. Però cal primer estar a dins del Parlament.

Quin paper han de jugar els municipis en la consecució de la independència?
S'han de posicionar. Molts ja ho han fet i la majoria hi estan a favor, però han de recordar la proposta perquè és una proposta que molta gent anhelem. Des dels municipis s'ha de donar suport a aquesta idea.

En aquesta opció de la DUI, també hi entra algun tipus d'acció quants els presos independentistes o que es troben ara mateix a l'estranger?
Per descomptat, és obvi.

I quina seria l'aposta de Primàries?
Voldríem l'amnistia per a tots plegats. Que fossin tots amnistiats i no hagin d'estar a la presó i que els que estan fora puguin tornar.

La candidatura de Primàries en cinc punts

  • Una prioritat política: la independència
  • Una promesa electoral: la independència
  • Un partit amb el qual pactarien: cap
  • Un partit vetat a qualsevol pacte: tots
  • Un pronòstic de resultat de Primàries per al 14-F: tres diputats



  • DECLARACIONS

    Elisabet Porqueras

    Estic desenganyada, desencantada i farta d'aquests polítics que ens diuen que ens representen i que al final no ens representen en res. Sóc molt crítica amb la gestió dels partits que tenen representació al Parlament. Vam votar l'1 d'octubre en un referèndum, el vam guanyar i aquí ens vam quedar.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio