La classe obrera és la més perjudicada per les mesures de Rajoy, segons els sindicats
Les noves mesures afecten els ajuntaments catalans.
EconomiaPublicat el 11/jul/12 per Raquel Ligero
Els sindicats de l'Ajuntament s'han pronunciat sobre les mesures preses aquest dimecres pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, pel que fa a les retallades a l'administració pública i al funcionariat. CGT i la Candidatura Alternativa de Tècnics (CAT) consideren que les retallades han de començar per retallar polítics i càrrecs de confiança. De la seva banda, CCOO lamenta que les retallades puguin afectar molt directament la ciutadania i que els diners que es recaptin no vagin a parar a sectors com l'ensenyament i la sanitat.
Anna Laguna, en nom de CGT i la CAT, ha reconegut la necessitat de fer un reajustament a les administracions locals, però mai 'fer pagar els plats trencats a qui no toca' com es pretén. En aquest sentit, Laguna ha recordat que la crisi l'han provocat la mala gestió de la classe política i el món financer i que, per tant, han de ser aquests qui han de pagar 'la gran festa' que han fet durant els últims anys.
Anna Laguna
S'està començant la casa per la teulada. Els plats trencats els pagarà qui no li toca. Són temps difícils i qui ha de respondre és qui ha fet la festa.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Laguna ha proposat algunes retallades que podrien fer més viable econòmicament el consistori. Entre aquestes estaria la supressió de càrrecs de confiança, que considera excessius. En aquest sentit, ha comparat Sant Cugat, amb 80.000 habitants i 20 càrrecs de confiança, amb Sabadell, amb 200.000 habitants i també 20 càrrecs de confiança. La secretària de CGT ha fet extensiu aquest discurs a l'Estat espanyol i ha avançat que properament obriran un blog per debatre la necessitat de suprimir càrrecs polítics i incentivar la participació de la ciutadania.
D'altra banda, Laguna ha proposat també la supressió de la regidoria sense cartera, que cobra 24.000 euros anuals i ocupa un despatx per a la gestió municipal, i ha qüestionat les despeses públiques en activitats que no reverteixen en la ciutadania, com el proper Congrés de la Bicicleta (que segons les seves dades costarà 90.000 euros), entre d'altres.
De la seva banda, el secretari general de CCOO a l'Ajuntament, Pepe García, ha assegurat que aquestes mesures poden comportar un reajustament 'brutal' de cara a la ciutadania. El representant sindical considera que no només afectaran als 600 treballadors públics de l'administració local amb la supressió de la paga de Nadal, sinó que també poden revertir negativament en els serveis de cara a la població de Sant Cugat. García ha posat com exemple altres localitats de l'Estat espanyol que han hagut de tancar dependències municipals com ara les biblioteques.
Pepe García
Seria bo que l'estalvi es destinés a cobrir l'atur, a invertir en ensenyament o a serveis socials. Però segurament s'utilitzarà per pagar factures i deutes.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
García ha lamentat que els diners que es recaptaran d'aquestes retallades no aniran a parar a sectors com l'educació, la sanitat i altres eixos vertebradors de l'estat del benestar.