Farmacèutics Empresaris Catalans adverteix que les mesures d'estalvi portaran més atur i menys recerca
Grifols és una de les empreses farmacèutiques ubicades a Sant Cugat
EconomiaPublicat el 25/ago/11 per Mikel Vilalta
Les farmacèutiques santcugatenques tenen el risc de patir 'greus problemes' econòmics amb l'aprovació del nou decret llei del govern espanyol que obligarà les farmàcies a vendre els productes genèrics abans que els de les marques. Ho ha explicat a Cugat.cat l'organització empresarial Farmacèutics Empresaris Catalans, que considera que s'està 'aniquilant el model actual de farmàcia'.
Segons l'associació, empreses farmacèutiques com Boehringer Ingelheim i Grifols, ubicades a Sant Cugat, podrien veure's afectades per la manca de beneficis i les dificultats de pagar els sous. La presidenta d'aquesta entitat, Beatriz Carbonell, ha advertit a Cugat.cat que les inversions que reben aquestes empreses per part de l'estranger disminuiran, així com la seva capacitat per investigar i desenvolupar nous productes. Carbonell considera que el nou decret arruïnarà la bona reputació de les empreses d'investigació farmacèutiques catalanes. Ho ha dit a Cugat.cat.
Beatriz Carbonell
Hi ha hagut moltes inversions estrangeres. Per nosaltres això era un orgull. Ho estan arruinant totalment i això no s'aixecarà.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Farmacèutics Empresaris Catalans opina que el problema real del sistema farmacèutic espanyol és que una gran part dels productes que surten dels laboratoris es venen directament als hospitals i no a les farmàcies, fet que genera problemes econòmics a aquestes indústries i també a les mateixes farmàcies. Segons l'entitat, al voltant de 7.000 d'aquests establiments arreu de l'Estat espanyol es veuran obligats a tancar en els propers mesos. D'altra banda, la vocal d'oficina de farmàcia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Montse Boada, adverteix que la mesura també pot afectar negativament la salut dels pacients.
Montse Boada
Els canvis poden ser de cèntims, però aquests poden marcar un canvi de medicament per al pacient. Tot això els pot produir autèntics problemes de salut.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El decret preveu que, en cas de no poder receptar un medicament genèric, caldrà oferir al pacient la marca més econòmica. Boada pensa que això 'generarà desconcert entre les farmàcies, perquè el producte més econòmic pot variar periòdicament'. El Col·legi de Metges de Barcelona lamenta les 16 rebaixes que han patit des de fa 11 anys, que s'han dut a terme d'una manera 'molt callada'. El decret llei aprovat pel Consell de Ministres divendres passat pretén estalviar 2.400 milions d'euros en el sector de la indústria farmacèutica.