Banc Sabadell alerta dels 'efectes demolidors' de l'opa en les pimes

El banc preveu que la CNMC obri una segona fase d'anàlisi i que l'operació s'allargui fins a l'estiu del 2025

Imatge d'arxiu de la seu de Sant Cugat / Foto: ACN

Economia

Publicat el 4/octubre per Acn

El Banc Sabadell continua defensant el seu projecte en solitari i alerta dels 'efectes demolidors' que pot tenir una possible fusió amb el BBVA, sobretot en les pimes. En plena opa hostil, els directius de l'entitat d'origen vallesà s'han trobat aquest dijous a la tarda a la seu de Sant Cugat amb més de 300 accionistes, als que han explicat el punt en què es troba l'operació i les seves perspectives. El president del banc, Josep Oliu; i el conseller delegat, César González-Bueno, han pronosticat que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) obrirà una segona fase d'anàlisi per estudiar l'operació amb 'més profunditat', de manera que tot plegat pot allargar l'operació fins a l'estiu del 2025.

Els accionistes del Banc Sabadell són els que en els pròxims mesos hauran de decidir si venen o no les seves accions al BBVA a canvi de títols d'aquesta entitat. Aquest dijous, bona part de les seves preguntes en la trobada han estat al voltant del calendari de l'operació, ja que per ara és incert. González-Bueno ha apuntat que el "sentit comú" els indica que hi ha "probabilitats altes" que la CNMC obri una segona fase d'anàlisi. Els directius han defensat que les decisions en matèria de competència seran "molt rellevants".

Els màxims dirigents del Sabadell han reiterat que és "essencial" que el BBVA "aclareixi certes magnituds i impactes" i presenti els diferents escenaris resultants, també en cas que no es dugui a terme una fusió. En aquest punt, Oliu també ha reclamat "que no s'amagui informació" i ha fet referència al procés judicial del cas Villarejo que esquitxa l'entitat d'origen basc. "El resultat en cas que se'l declari culpable pot tenir una repercussió important pel valor de l'acció", ha indicat. "L'accionista ha de saber a què s'exposa", ha agregat.

Al seu torn, González-Bueno ha repassat les xifres econòmiques del Sabadell en els últims anys i ha ressaltat que es tracta d'un "projecte atractiu i amb futur, que encara no ha assolit el seu punt més alt". En aquesta línia, ha remarcat que la rendibilitat del Sabadell és "sostenible" en el temps i "no ha tocat sostre". També ha aprofitat per assenyalar el BBVA. "Per geografies, les comparacions són odioses. Hi ha un altre banc que comença per B i acaba per A que té el 70% del seu negoci en països emergents", ha etzibat. "El Sabadell té el 85% del seu negoci a Espanya", ha sentenciat.

Oliu també ha recordat el rebuig que ha generat l'opa en el govern espanyol, la Generalitat i fins i tot les patronals. "Un projecte empresarial que no fa il·lusió a ningú és un gran candidat a tenir sinergies negatives d'ingressos, és a dir, a una pèrdua de clients", ha avisat. Així, ha defensat que si l'operació acaba prosperant, els "únics" que sortiran guanyant són els bancs que facin la competència i ha reivindicat el "model de negoci de proximitat" del Sabadell.

El president del Sabadell també ha revelat als accionistes que a mitjans d'abril va dinar a Barcelona amb el president del BBVA, Carlos Torres, a qui considera amic. En aquesta trobada Torres ja li va plantejar la seva "idea de fusió", però Oliu va defensar que la situació actual del banc "no tenia res a veure" amb la de fa quatre anys. Oliu ha defensat que l'oferta que el consell d'administració va rebutjar l'oferta perquè "no els semblava adequada" i ha explicat que aleshores "molts" consellers també van manifestar que, a banda del valor econòmic, l'entitat d'origen vallesà té un "valor social". En una línia similar, González-Bueno ha assegurat que és una "fortalesa" que bona part de l'accionariat del Sabadell sigui gent "amb vincles amb el banc" i ha indicat que un 80% dels accionistes també són clients.