Els homes cobren 18.000 euros a l'any més que les dones a Sant Cugat

Segons dades de 2024 de l'Observatori del Vallès Occidental, la bretxa salarial de gènere en els contractes indefinits a la ciutat és d'un 29,2%

Imatge d'un acte del Dia de la Dona de 2019 / Foto: Ajuntament

Economia

Publicat dimecres per Aina Ruiz

Els homes cobren un sou anual 18.000 euros superior al de les dones a Sant Cugat. Així, la bretxa salarial de gènere en els contractes indefinits és d'un 29,2% a la ciutat, mentre la mitjana del Vallès Occidental és del 20,5%. Tot i que en els darrers vuit anys s'ha reduït aquest percentatge, les darreres dades de l'Observatori del Vallès Occidental del primer semestre del 2024 constaten que hi ha moltes més dones que homes fent treballs temporals o a temps parcial a Sant Cugat, cosa que provoca aquesta bretxa 'tan marcada', com explica el tècnic de l'Observatori, Enrique Ortega, a Cugat Mèdia.




CONSULTA L'INFORME COMPLET DE L'OBSERVATORI DEL VALLÈS OCCIDENTAL AQUÍ

Formació

Pel que fa al nivell d'educació superior dels santcugatencs i santcugatenques, la xifra és pràcticament idèntica entre homes i dones. Tanmateix, quan es tracta de l'abandonament escolar, en aquest apartat són els homes qui estan per sobre amb un 23%, set punts per sobre que les dones.

Per contra, segons el responsable tècnic de l'Observatori Comarcal, Enrique Ortega, continuen repetint-se les desigualtats en la formació, especialment amb la formació professional amb un nombre molt inferior de dones que opten per les branques més vinculades amb la indústria. Un exemple és el Cicle d'Instal·lació i Manteniment amb només el 3,5% de dones. En canvi, en aquelles vinculades amb els serveis personals i de cura, la seva presència és molt més gran, arribant fins al 87,7% en el cas del Grau d'Imatge Personal. Uns patrons que, segons Ortega, després es traslladen al mercat laboral.

Àmbit comarcal

En aquest sentit, el responsable tècnic apunta que "persisteixen" les desigualtats entre homes i dones en el mercat laboral de tota la comarca. El salari inferior, unes pitjors condicions contractuals o un pes més gran de les dones a l'atur són només alguns dels indicadors que ho constaten.

No obstant això, Ortega reconeix que els indicadors també mostren "una millora en la situació de les dones al mercat laboral" amb una major taxa d'ocupació i una menor diferència entre la taxa d'atur dels homes i les dones. En una línia similar, el responsable tècnic posa la mirada en els grups d'edat veient-se així una reducció de les diferències en els grups d'edats més joves.






DECLARACIONS

Enrique Ortega

La persistència de les desigualtats entre homes i dones en el mercat laboral. Trobem que les dones tenen un menor salari, un pes més gran en l'atur registrat, unes pitjors condicions contractuals, una durada més gran de l'atur...

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Enrique Ortega

Les diferències salarials entre homes i dones que se situen al voltant del 19% al conjunt de la comarca. Val a dir, que s'ha reduït la desigultat de gènere de la desigualtat salarial 8 punts des de l'any 2016, però tot i així continua sent marcada la diferència.

Your browser doesn’t support HTML5 audio