Eduard Torres (Sant Cugat Empresarial): 'No som una patronal, som una entitat lobbista'
El nou president es marca com a objectiu els jutjats per la ciutat i situar l'entitat com a interlocutora més enllà de Sant Cugat
Eduard Torres, president de Sant Cugat Empresarial / Foto: Cugat Mèdia
EconomiaPublicat el 29/maig per Albert Solé
El 15 de febrer es va convertir en el nou president de Sant Cugat Empresarial després de ser-ne el secretari des de gairebé el primer dia, ja que n'és un dels socis fundadors, ara fa 19 anys. Eduard Torres també és soci-director de Torres i Associats advocats i ha substituït Jaume Vives al capdavant de l'entitat. Els reptes que té al davant són molts i els hem repassat en aquesta entrevista a Cugat Mèdia.
Escolta-ho
Com que va ser un dels fundadors de l'entitat aprofito per fer una mica de la història que els va impulsar a crear Sant Cugat Empresarial.
El que ens va impulsar a un grup d'empresaris d'aquí de Sant Cugat va ser, primer, tenir una relació directa entre nosaltres, i també, sobretot, per ser un interlocutor amb els organismes públics, principalment amb l'Ajuntament. Li ho vam plantejar a l'alcalde Lluís Recoder, que li va agradar la idea i ens va esperonar. Les grans companyies de la ciutat també ho van trobar correcte. La veritat és que tenim una varietat molt àmplia, des de microempreses fins a grans empreses, passant per les petites i mitjanes. Això ha enfortit el teixit empresarial santcugatenc.
Per tant, entenc que abans del 2005 no existia res que els associés i que us agrupés?
Existia les patronals com la CECOT de Terrassa o la gran patronal de Barcelona, Foment del Treball, però nosaltres no ens considerem com patronal. Nosaltres som una entitat lobbista, una entitat que el que defensa són interessos de les empreses en general davant, sobretot, de l'administració i que potencia el networking entre nosaltres mateixos i amb tercers.
Precisament li volia preguntar sobre aquest concepte de lobby, que a vegades té una connotació negativa, segurament perquè algú l'ha fet servir malament. Vostès defensen que són un lobby en el bon sentit de la paraula.
El lobbisme s'ha d'entendre com va néixer la paraula. Els fets tergiversen a vegades les coses. El lobbisme ben entès és una ajuda mútua i recíproca entre els associats amb un objectiu, o múltiples objectius comuns. Per exemple, és lobbisme el fet que les empreses que estiguin en un parc empresarial tinguin com a objectiu comú que el transport públic millori? Això és lobbisme. És lobbisme el fet que l'administració entengui que el seu interlocutor és Sant Cugat Empresarial per la relació que pugui tenir amb les companyies que tinguin seu o tinguin interessos a Sant Cugat? Això és lobbisme. O sigui, hem de centrar-nos en el concepte anglosaxó del lobby, que és el que nosaltres defensem.
Quina és la relació actual amb l'Ajuntament de Sant Cugat?
Sempre ha estat molt bona. Els regidors de gestió econòmica, que són els que al qual pertany el tema d'empresa, sempre han entès el nostre projecte i han entès que també per l'Ajuntament tenir un sol interlocutor que representi el món empresarial Sant Cugat i també els és còmode. Ells pertanyen com a membres nats de la nostra junta directiva. En Carles Brugarolas ho va ser, l'Elena Vila, i ara l'Albert Salarich, i amb tots hem tingut una relació excel·lent.
Des de les empreses, o des de Sant Cugat Empresarial, s'entenen més amb un Ajuntament més d'esquerres o més de dretes?
Bé, nosaltres hem tingut bona entesa amb tothom. El problema és que quan Sant Cugat Empresarial exposa alguna cosa, el regidor que ve ho entén i ho valora, però això s'ha de traslladar a la casa gran i aleshores aquí és on pot haver-hi alguna distorsió. I no perquè la idea no pugui fructificar, sinó perquè òbviament estem en un règim transversal on juga l'economia, juga l'urbanisme...
Un exemple d'això que diu pot ser la demora en les llicències d'obres? S'ha reduït aquesta demora?
La bona voluntat ha existit sempre, però com deia Menotti, que fa uns dies que ens ha deixat, 'aquí en el futbol, el que s'ha de fer concretar a l'àrea'. Jo soc molt de concretar a l'àrea i les bones paraules sempre hi són. Josep Maria Vallès i el regidor Àngel Padrós són optimistes, però aquest optimisme s'ha de concretar en l'àrea. S'estan fent esforços, em consta, però de moment la pluja no arriba a tocar a terra.
Una altra una queixa habitual dels empresaris cap a les administracions, i que segurament està relacionat amb això de les llicències, és l'excés de burocràcia. També és cert que moltes vegades aquesta burocràcia s'ha creat per posar capes de seguretat contra la corrupció. A vegades trobar l'equilibri no és senzill.
Ara em posaré el barret d'advocat. La llei preserva totes aquestes qüestions, i la llei està per aplicar-se. Posar traves d'ordre administratiu, que un expedient l'hagi de signar multitud de tècnics, fa que això s'endarrereixi moltíssim. L'administració hauria de permetre que la responsabilitat del privat, la responsabilitat de l'empresa, si no es compleix, s'exigeixi. És a dir, menys control, però més exigència a posteriori. Quan un arquitecte presenta un projecte, si s'ajusta a la legalitat, no hauríem de passar 50 filtres. No tothom ho fa malament ni té males idees.
Com dèiem al principi, tot just el 15 de febrer va accedir al càrrec, tot i que forma part de la junta des de fa molts anys. S'ha marcat algun reptes per al seu mandat de quatre anys?
Ens hem marcat quatre pilars bàsics. Avui estem a Cugat Mèdia per aquesta entrevista perquè avui dia, si no comuniques no existeixes, i hem de reforçar aquesta comunicació. Hem de reforçar el fet que les grans patronals com CECOT, Foment, Pimec, comptin amb nosaltres des de l'inici. La tercera és el tema dels jutjats. Nosaltres ens ho hem posat com a objectiu. Fa temps que des de Sant Cugat Empresarial estem defensant, i hem tingut sempre el suport de tots els ajuntaments, de tots els colors. Ens hem entrevistat amb tots els consellers de Justícia que han anat passant, però és un tema que no es porta aquí, la competència és de Madrid i, per tant, s'ha de fer una modificació del decret de planta perquè Sant Cugat pugui tenir jutges propis. Tècnicament, i ara torno a posar-me la al barret d'advocat, potser dotar de més serveis els jutjats de Rubí, podria agilitzar el tema de la justícia, però no és un tema d'agilitat és un tema de ciutat. A Espanya, moltes ciutats que tenen jutjats de primera instància i instrucció no arriben als 100.000 habitants i, per tant, això per nosaltres és un greuge i ho intentarem per enèsima vegada. I el quart objectiu és fomentar la participació dels socis.
Un dels moments importants que organitza Sant Cugat Empresarial és el Tribuna, que és aquest fòrum de debats amb convidats de nivell per tractar temes concrets d'interès empresarial. Tinc entès que aviat li toca el primer que presidirà vostè, de què anirà?
El 13 de juny a les 19 h farem el Tribuna que tindrà per títol la relació dels grans esdeveniments esportius amb l'economia i el territori, aprofitant la coincidència amb la Copa Amèrica de vela a Barcelona. Els convidats seran el Pau Relat (president de Fira Barcelona), Xavier Pujol com a representant del torneig Godó de tenis i després estem intentant que vingui algun representant de la Copa Amèrica de vela. Es farà a la Masia Rosàs.
Un estudi econòmic de la Diputació diu que les empreses de Sant Cugat factures al voltant de 7.000 milions d'euros, més que Terrassa i Sabadell, cosa que suposa un 15% de la facturació de tot el Vallès Occidental. Una dada que diu molt de la potència empresarial de la ciutat, no?
Aquesta dada reafirma la nostra existència, que no som la tribu de l'Astèrix, que està allà amb una punta del territori. Nosaltres tenim veu pròpia. És una dada que afavoreix el nostre sentiment i volem que se'ns tracti amb igualtat de condicions. Sant Cugat es caracteritza per aquestes grans companyies que ens permeten aquest nivell de facturació. Però Sant Cugat també gràcies a Esade Creapolis ens permet estar amb un nivell altíssim a petita, micro i startups molt potents que després desenvolupen, moren, creixen, el que sigui, però aquest nivell de creativitat. Sant Cugat és especial pel territori, per l'emplaçament i per l'amplitud d'empreses, i tots tenen cabuda a Sant Cugat Empresarial.
DECLARACIONS
Eduard Torres
Nosaltres som una entitat lobbista, una entitat que el que defensa són interessos de les empreses en general davant, sobretot, de l'administració i que potencia el networking entre nosaltres mateixos i amb tercers.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Eduard Torres
Nosaltres som una entitat lobbista, una entitat que el que defensa són interessos de les empreses en general davant, sobretot, de l'administració i que potencia el networking entre nosaltres mateixos i amb tercers.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Eduard Torres
Nosaltres som una entitat lobbista, una entitat que el que defensa són interessos de les empreses en general davant, sobretot, de l'administració i que potencia el networking entre nosaltres mateixos i amb tercers.
Your browser doesn’t support HTML5 audio