El Sabadell denuncia l'OPA del BBVA davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors

L'entitat catalana considera que la informació que s'ha donat introdueix "dades incompletes que poden afectar el mercat"

Oficina del Banc Sabadell a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Economia

Publicat el 10/maig per Acn

El Banc Sabadell ha acusat el BBVA de vulnerar el règim de les OPA (oferta pública d'adquisició de valors) amb l'anunci de l'opa hostil que ha plantejat sobre l'entitat financera catalana, amb seu a Sant Cugat, després que els seus directius rebutgessin l'oferta amistosa inicial de la competidora basca. Després d'anunciar l'opa hostil, els responsables de BBVA han convocat analistes i inversors a una presentació de l'operació. Banc Sabadell considera que la informació que s'ha donat introdueix 'dades incompletes que poden afectar el mercat'. L'entitat ha traslladat el fet a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per tal que el mercat 'compti amb informació completa i transparent i es garanteixi un procés ordenat i correcte'.

En concret, els directius del Sabadell opinen que el BBVA ha incomplert la normativa de les ofertes públiques d'adquisicions de valors pel que fa a l'article 32.1, que estableix que des de l'anunci públic de l'oferta i fins a la presentació d'aquesta "l'oferent, els membres dels seus òrgans d'administració i direcció, els seus accionistes de control, els seus assessors, les persones amb les quals actuï concertadament i les altres que intervinguin en l'operació s'abstindran de difondre o publicar per qualsevol mitjà qualsevol dada o informació que no consti a l'anunci previ de l'oferta".

Cal recordar que a primera hora d'aquest dijous el BBVA ha llançat una opa hostil per prendre el control del Banc Sabadell, segons ha confirmat en un comunicat publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'oferta del banc basc és la mateixa que el consell d'administració del Sabadell va rebutjar: 1 acció de nova emissió per cada 4,83 accions del Sabadell, una prima del 30% respecte al valor del 29 d'abril. Segons el Sabadell, l'oferta "infravalora" el valor de l'entitat catalana. Ara, seran els accionistes els que prenguin la decisió, i prop de la meitat són petits inversors. A diferència del que passava amb l'oferta amistosa de la setmana passada, ara el BBVA no reserva "cap avantatge" als accionistes ni membres del consell d'administració del Sabadell.

El govern espanyol i el català, Foment del Treball, sindicats i entitats de consumidors s'han mostrat contraris a l'operació, que suposaria una concentració del mercat financer i una possible pèrdua de competitivitat per als clients bancaris.

Retallada de plantilla

El president del BBVA, Carlos Torres, ha admès, d'altra banda, aquest dijous que una fusió amb el Banc Sabadell comportaria una retallada de plantilla però ha mostrat el seu compromís perquè les sortides siguin no traumàtiques, acordades amb els sindicats i amb ofertes atractives per als treballadors que s'hi vulguin acollir. En una roda de premsa posterior a la trucada amb els analistes, Torres també ha explicat que es va reunir presencialment amb el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, a qui va traslladar l'interès del BBVA per abordar de nou la fusió amb l'entitat catalana a mitjans d'abril i que havien acordat trobar-se el passat dia 30 però que la filtració hores abans va evitar la reunió i va fer precipitar els esdeveniments.

Torres ha recordat que l'entitat ja té experiència en expedients de regulació d'ocupació després dels aplicats en els darrers anys i ha remarcat que les condicions per als treballadors disposats a acceptar-les són bones. Per això, ha apostat perquè les sortides siguin no traumàtiques i amb "diàleg" amb els sindicats. Pel president del BBVA, el valor posterior a una eventual fusió per a la plantilla creixerà perquè el banc serà un entitat "més sòlida i preparada pel món que ve".