Un mes des de la desplomada de Grifols a la borsa

Cugat Mèdia fa un repàs als principals esdeveniments vinculats a l'escàndol provocat per Gotham City Research iniciat el 9 de gener

Economia

Publicat el 9/febrer per Sara Bella

La farmacèutica catalana Grifols, amb seu a Sant Cugat, es llevava el passat 9 de gener amb pèrdues a borsa superiors al 26%. La caiguda va ser provocada per un informe del fons especulador Gotham City Research que acusava la farmacèutica de manipular els comptes. Grifols ha portat el fons als tribunals dels Estats Units i ha fet canvis interns per separar la gestió i la propietat. Aprofitant que es compleix un mes des de l'inici de l'escàndol, Cugat Mèdia fa un repàs als principals esdeveniments que ha viscut la farmacèutica santcugatenca aquests últims 30 dies.


9 de gener: Grifols es desploma a la borsa i les seves accions perden més del 26% del valor després que el fons d'inversió nord-americà Gotham City Research publiqui un informe on acusa l'empresa catalana de manipular els comptes. La farmacèutica assegura que les acusacions són falses i recrimina al fons que pretengui obtenir beneficis amb la baixada de la cotització de la farmacèutica.

10 de gener: Grifols anuncia que portarà Gotham City Research als tribunals pels danys causats i dona suport públicament al seu actual conseller delegat i president executiu, Thomas Glanzmann. Durant la jornada, Grifols aconsegueix pujar en borsa un 12%.

11 de gener: La farmacèutica manté una conferència telefònica amb els inversors que no li evita una nova caiguda en borsa. Les accions es tornen a desplomar al voltant del 16%, fins a rondar els 10 euros. Segons el directiu de Grifols Thomas Glanzmann, s'ha demostrat "la naturalesa especulativa" de l'informe quan l'endemà de la de seva publicació Gotham va vendre les accions. Glanzmann es compromet a proveir informació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en un termini de 10 dies.

12 de gener: Grifols continua amb fortes pèrdues. Les accions han passat de valdre 14 euros a situar-se per sota dels 10. La plantilla de la farmacèutica reclama més explicacions per calmar els mercats i tem noves retallades. Paral·lelament, les acusacions de Gotham continuen després del seu primer informe a través d'una piulada de consolidar Haema i BPC en els seus resultats financers.

14 de gener: El grup asiàtic Haier anuncia que manté la compra del 20% de l'empresa xinesa Shanghai RAAS, actualment en mans de Grifols. L'adquisició està valorada en uns 1.600 milions d'euros.

18 de gener: El BCE contacta alguns bancs per conèixer la seva exposició al deute de la farmacèutica i garantir, així, que estan protegits davant d'eventuals sotracs. Paral·lelament, el fons Millenium International Management especula amb la caiguda a borsa de Grifols. El fons, que ha declarat una nova posició baixista a la farmacèutica catalana, guanyarà més diners com més baixi Grifols.

19 de gener: La CNMV demana informació addicional a Scranton Enterprises, el segon accionista de Grifols. Al marge de tot plegat, l'agència de qualificació creditícia S&P manté el rating sobre Grifols en 'B+'. Al tancament de la jornada, el preu de l'acció de Grifols se situa als 8,3 euros.

24 de gener: Jornada de guanys per a Grifols després que la CNMV anunciés que estava examinant els informes i la conducta de Gotham. La jornada ha acabat amb guanys del 5,63% per a Grifols i un preu per acció que voreja els 9,5 euros.

25 de gener: La CNMV prioritza "aclarir els comptes de Grifols" per davant de carregar responsabilitats a Gotham City Research. La farmacèutica redueix lleugerament els guanys respecte a la jornada anterior.

26 de gener: Grifols interposa una demanda contra Gotham City als Estats Units per sol·licitar el "rescabalament pels danys financers i reputacionals" causats.

5 de febrer: La família Grifols deixa les funcions executives per separar la gestió i la propietat després de l'escàndol de l'informe de Gotham City. Thomas Glanzmann es queda només amb el càrrec de president executiu, mentre que Nacho Abia es converteix en el nou conseller delegat. La família deixa les funcions executives per convertir-se en consellers dominicals al consell d'administració.