Grifols continuarà aplicant mesures per reduir el deute amb 'desinversions selectives'
La farmacèutica amb seu a Sant Cugat constata un increment de les donacions de plasma i anticipa una millora dels resultats operatius
L'empresa amb seu a Sant Cugat ha descartat nous acomiadaments de cara al 2023 / Foto: ACN
EconomiaPublicat el 19/jun/23 per Acn
La farmacèutica Grifols preveu que el 2023 marqui un punt d'inflexió per la companyia després de les turbulències dels darrers anys, etapa en què ha hagut de prendre decisions com una retallada de plantilla i un pla d'estalvi de costos de més de 400 milions d'euros. La companyia amb seu a Sant Cugat espera també una millora dels resultats operatius a curt termini en un context marcat per l'increment de les donacions de plasma sanguini, un element fonamental per la firma catalana. La mateixa setmana en què s'ha conegut que la cotitzada estudia vendre part del seu negoci a la Xina per 1.400 milions d'euros la direcció de la companyia ha apuntat que no es descarten més 'desinversions selectives' per continuar retallant el deute de la companyia.
"He de reconèixer que no ha sigut fàcil. Hem hagut de prendre decisions difícils com a companyia, cometent reestructuracions i altres mesures per aconseguir els canvis necessaris i posicionar-nos per un creixement de futur sostenible", ha ressaltat el president executiu de la companyia, Thomas Glanzmann, en un discurs durant la junta d'accionistes celebrada aquest divendres a Sant Cugat del Vallès.
Tal com ha apuntat el directiu, calia un "canvi de rumb" que optimitzés l'estructura de costos de la companyia. En aquest sentit, ha manifestat que 2022 ha sigut un any "decisiu" i ha recordat el pla de reestructuració de la firma, que ha suposat acomiadaments tant a Catalunya com a les divisions de la farmacèutica a tot el món. "Estem en el camí correcte", ha promès.
D'altra banda, Glanzmann ha reconegut que l'objectiu de reduir el deute, fixat en 9.300 milions d'euros, continuarà sent una prioritat de cara al 2024, tant de manera "orgànica" com amb noves desinversions. De fet, el president ha lligat el retorn dels dividends als accionistes a la reducció del passiu. En aquest context ha mencionat el "possible acord" per ingressar 1.400 milions d'euros a través de la venda d'una important participació a Shanghai RAAS, operació coneguda dimecres i sobre la que no ha donat més detalls. Tot i això, Grifols aspira a mantenir el seu rol com a "accionista significatiu" d'aquesta companyia comprada el 2020.
Més enllà de les operacions de venda d'actius, que l'empresa no descarta repetir, un element destacat per al futur de Grifols és el comportament del sector del plasma sanguini, material base per produir els fàrmacs d'hemoderivats que centren el negoci de la catalana. Des de la firma ressalten que han tornat a créixer les donacions i s'ha "normalitzat" el cost de les compensacions que es paguen als donants després que es disparessin durant la pandèmia de Covid-19. En aquest context és molt rellevant el pes dels Estats Units, origen de bona part de la matèria primera de utilitzar la firma per fabricar els seus tractaments.
Pel que fa al pla d'ajustos anunciat el febrer, Grifols ha descartat nous acomiadaments. Segons ha explicat la responsable de relacions amb els inversors de la firma, Nuria Pascual, després de la junta, el que es farà és consolidar costos estructurals de la companyia amb mesures com la concentració de centres de recol·lecció de plasma. Així, ha recordat el tancament de 25 d'aquests espais amb l'objectiu de fusionar-los mantenint la base de donants, però distribuïts en menys centres. Paral·lelament, Grifols preveu obrir uns cinc centres al Canadà aquest any per consolidar el seu desembarcament al país.