Banc Sabadell paga 157 milions d'euros per l'impost especial a la banca
L'entitat ha guanyat 205 milions d'euros el primer trimestre
Imatge d'arxiu de la seu de Banc Sabadell / Foto: Banc Sabadell
EconomiaPublicat el 27/abr/23 per Acn
El Banc Sabadell, amb seu a Sant Cugat, va guanyar 205 milions d'euros fins al març, el que suposa un 4% menys si es compara amb el primer trimestre de l'any passat. Aquest retrocés es deu principalment a l'impacte del nou impost a les entitats financeres, que ha obligat a l'entitat a fer un pagament extraordinari de 157 milions a la hisenda pública. Sense aquesta despesa fruit de la nova taxa, el benefici al tancament del mes de març se situaria en 361 milions d'euros, el que suposaria un 69,4% més que al primer trimestre de 2022. Tal com ha destacat l'entitat vallesana, el resultat es produeix en un context de menys costos i d'una forta millora del marge d'interessos, que creix un 28,3% fins als 1.100 milions d'euros.
"Comencem bé l'exercici. Els processos de client continuen millorant, tant en hipoteques, comptes, solucions verticals per a negocis, serveis a empreses... Entreguem bons resultats un trimestre més", ha ressaltat el conseller delegat del banc, César González-Bueno, en un comunicat remès a la CNMV. Per la seva banda, el director financer de l'entitat, Leopoldo Alvear, ha remarcat que es tanca un trimestre amb un bon ràtio de solvència i una "còmoda posició de liquiditat".
Al primer trimestre els ingressos del negoci bancari (la suma de marge d'interessos i comissions) va pujar a 1.450 milions d'euros, un 19,2% més en termes interanuals. Pel que fa a les comissions van sumar 350 milions d'euros, cosa que representa una disminució del 2,4% interanual mentre que els costos es van situar en 730 milions d'euros, un 0,7% més que a l'any anterior.
Al primer trimestre, el crèdit viu de Banc Sabadell tanca amb un saldo de 152.637 milions d'euros (-1,4% interanual) i la cartera hipotecària a Espanya arriba als 38.894 milions, amb un creixement del 0,7%. També creix el crèdit al consum del banc a Espanya, que se situa en 3.494 milions i augmenta un 11,7% en termes interanuals. Per la seva banda, el crèdit a pimes i grans empreses tanca en 42.590 milions, un 0,7% menys respecte al mateix període de l'any anterior.
En un context econòmic marcat per la inflació, un altre element destacat és la facturació de targetes, que va arribar als 5.330 milions als primers tres mesos de l'any, el que suposa un 11% més en termes interanuals. Pel que fa a la facturació de TPVs també puja a 11.261 milions, amb un augment del 19% comparat amb el mateix trimestre de l'any anterior.
Segons ha detallat el banc als primers resultats de l'any, els actius "problemàtics" presenten un saldo de 7.008 milions el març del 2023, dels quals 5.891 milions són préstecs dubtosos i 1.117 milions són actius adjudicats. Aquesta xifra representa una reducció de 500 milions d'euros respecte al mateix període de l'any anterior. Respecte al ràtio de morositat al tancament del març mostra, segons el Sabadell, un "comportament positiu" en la comparativa interanual, després de situar-se al 3,52%, que compara amb el 3,66% del primer trimestre de l'any anterior.
Pel que fa a la filial britànica del Sabadell, TSB, tanca el primer trimestre amb un benefici després d'impostos de 54 milions de lliures. Amb aquest resultat la contribució positiva als comptes del grup puja a 53 milions d'euros. Tanmateix, TSB incrementa un 59% el marge recurrent (marge d'interessos + comissions - costos) en la comparativa interanual.