En comparació amb 16 els municipis amb més de 70.000 habitants, la dada encara destaca més, ja que Sant Cugat es troba entre les sis ciutats (amb Barcelona, Reus, Sabadell, Rubí i Santa Coloma de Gramenet) on ha disminuït la construcció d'habitatges. Això sí, d'aquests municipis, Sant Cugat és el cinquè que més ha patit, per quasi empatat amb Rubí (18%) i només per sobre de Santa Coloma de Gramenet (1,5%), en el que menys ha baixat la construcció. "No hauria d'haver baixat el nombre d'habitatges de nova creació a Sant Cugat", afirma el delegat del Vallès del COAC, i afegeix que, tenint en compte "la demanda", fins i tot "podria haver pujat".
El retard en la concessió de llicències: possible causa
"La pandèmia va afectar a tot el territori", ha recordat Aparicio. Tot i el decreixement que va significar la Covid-19 l'any 2020, "el 2021 i el 2022 va haver-hi una recuperació ràpida" que no ha tingut tanta incidència a Sant Cugat. Un dels motius que pot explicar que el municipi no estigui revertint l'escena al mateix ritme és "el temps que triguen les llicències a concedir-se". El delegat del Vallès del COAC ha detallat que l'Ajuntament de Sant Cugat és un dels més lents de Catalunya en aquest realitzar aquest tràmit. "Això també fa que els promotors es plantegin invertir en un altre lloc", ha sentenciat. Malgrat la realitat de la ciutat, ha afirmat que el consistori "n'és conscient" i "està intentat posar-hi remei".De fet, l'alcaldessa de la ciutat, Mireia Ingla, al programa 'Línia directa' de Cugat Mèdia, va declarar l'octubre de 2022 que s'ha incrementat el personal per donar resposta a totes les peticions de manera més àgil, va titllar de "dramàtica" la situació de la ciutat en aquest apartat i va confirmar que la mitjana de concessió supera encara els 12 mesos.
No totes les raons són responsabilitat del municipi. A part del virus, la guerra d'Ucraïna va provocar una pujada de "prop del 40%" del preu dels materials. En general, "la situació econòmica global d'Europa ha afectat la construcció". Des del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya es preveu que el sector de la construcció trigui a Sant Cugat "dos o tres anys a arribar a recuperar les dades prepandèmia".
La rehabilitació també decreix a la ciutat i Catalunya
Malgrat la posada en marxa de programes per impulsar la rehabilitació finançada pels fons Next Generation, l'impacte no ha estat remarcable. A Sant Cugat, la rehabilitació només ha representat el 10,3% de la superfície visada (el 89,7% restant és d'obra nova), mentre que el 2021 va ser el 14,5%. En el territori català, ha caigut un 9,3%."Està costant, va més lent de l'esperat", ha confessat Aparicio respecte a les ajudes. Els Next Generation és un pla de subvencions europeu que tindrà lloc en el període de 2022-2026 i "aquest primer any hi ha molt pocs expedients". Ara la tendència està començant a canviar, però "li està costant engegar".
Fermí Aparicio
La pandèmia va afectar a tot el territori, però sí que és cert que el 2021 i el 2022 va haver-hi una recuperació ràpida que no s'ha donat a Sant Cugat.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.