Metges i sanitaris, també cridats a tres dies de vaga

Les convocatòries, previstes de dimarts a dijous, estan impulsada per Metges de Catalunya i la Intersindical

Imatge d'arxiu d'una vaga de metges a la plaça de Sant Jaume de Barcelona / Foto: ACN

Economia

Publicat el 23/gen/23 per Sergi Crusells

Convocades tres jornades de vaga al sistema sanitari del 24 al 26 de gener per protestar per la falta de personal i reclamar millores a les condicions dels treballadors i de la sanitat pública a Catalunya. La protesta està impulsada per la Intersindical, que convoca dimarts 24 i dimecres 25 de gener; mentre que Metges de Catalunya convoca per al dimecres 25 i dijous 26 de gener. De la seva banda, el sindicat d'Infermeres de Catalunya s'ha adherit a totes dues convocatòries. Davant aquestes tres jornades de protesta, la Generalitat ha decretat que els serveis mínims han de garantir el normal funcionament dels serveis d'urgències i de les unitats especials com les UCI o les de neonatologia i els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia en situacions urgents o de necessitat vital. Pel que fa als centres d'assistència extrahospitalària, aquesta assistència urgent s'ha de garantir amb el 25% de la plantilla durant el primer dia i s'augmentarà a un terç de la plantilla a partir del segon. També s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica i l'atenció d'emergències al 061.

PubTot i les reunions amb el departament de Salut, els sindicats han mantingut la vaga per protestar contra les condicions dels treballadors i de la sanitat pública a Catalunya. Les principals reivindicacions dels sindicats és tornar a les condicions laborals prèvies a les retallades: reduir la jornada laboral a 35 hores, recuperar els Fons d'acció social i els 9 dies d'assumptes personals.

El novembre passat, el departament de Salut va signar un preacord amb CCOO, UGT i la patronal d'un augment de salaris d'entre el 2,5% - 3,5% i una injecció del pressupost de 460 milions d'euros per aquest 2023 per a la xarxa concertada del sistema sanitari públic (Siscat). Un preacord que Metges de Catalunya va rebutjar.

Manifestacions per al 24, 25, 26 i 28 de gener


Els sindicats han organitzat diverses manifestacions durant les jornades de vaga per fer arribar les demandes al departament. El 24 de gener a les 11 h, la Intersindical i Infermeres de Catalunya han programat una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant el Palau de la Generalitat.

El 25 s'hi afegirà Metges de Catalunya, en una manifestació conjunta des de la mateixa plaça fins al Parlament de Catalunya amb els treballadors d'educació i els estudiants, que també han convocat dues jornades de vaga els dies 25 i 26 de gener. El 26 de gener es faran concentracions descentralitzades per als hospitals de Catalunya i el dissabte 28 es farà una concentració a la plaça de Sant Jaume entre algunes de les organitzacions que han programat manifestacions aquesta setmana (sanitat, educació i estudiants).

El sindicat Metges de Catalunya ha anunciat, aquest dimarts, que manté la vaga d'aquest dimecres i dijous perquè la proposta que ha fet el Departament de Salut no és prou "transversal, concreta ni immediata". Després d'una reunió que s'ha celebrat en dues tandes, el sindicat ha remarcat la "bona predisposició del departament", però ha constatat que "no s'ha arribat a temps".

Els sindicats no descarten més jornades de vaga en cas que no s'arribi a un acord.

Les reivindicacions de Metges de Catalunya


Metges de Catalunya se centra a resoldre la crisi de professionals mèdics que pateix el sistema sanitari públic. El sindicat vol quantificar i registrar els facultatius que treballen actualment a l'Institut Català de la Salut i al Siscat per identificar les necessitats de facultatius a curt, mitjà i llarg termini. Aquest registre quantificaria en funció de: jubilacions previstes, el dèficit d'especialistes, les places ocupades per facultatius sense el títol d'especialista i serviria per augmentar les places MIR amb l'objectiu d'incrementar el nombre de facultatius.

El sindicat també demana un increment salarial de 10.000 euros l'any per al personal facultatiu adjunt i 7.000 euros l'any per als facultatius residents (MIR), a més de millorar el preu per hora i les condicions de les guàrdies mèdiques tant per a adjunts com residents. Metges de Catalunya demana regular la jornada laboral i els descansos seguint les recomanacions de les institucions europees: amb 12 hores mínim de descans entre jornades i 36 hores de descans setmanal interrompudes. Segons el sindicat, aquestes funcions servirien per disminuir la sobrecàrrega dels professionals, per això també demanen estudis bianuals per avaluar les càrregues laborals i revisar els acords assolits al 2018 que afectaven l'atenció primària.

Per últim, el sindicat de Metges de Catalunya demana incloure la formació mèdica continuada com a part de la jornada laboral, finançada íntegrament per l'empresa o l'Administració; que el Servei Català de la Salut (CatSalut) sigui l'únic contractador de personal; i erradicar la precarietat laboral per captar i retenir el talent mèdic.

Metges de Catalunya és l'únic sindicat en les negociacions amb el departament de Salut que s'han celebrat en els últims dies. Un fet que ha molestat a la resta de sindicats presents a la Mesa Sindical de Salut.

Les reivindicacions d'Infermeres de Catalunya i la Intersindical


Infermeres de Catalunya reivindica que "les infermeres puguin desenvolupar la feina amb les millors condicions laborals, econòmiques, professionals i socials possibles, per poder treballar de forma òptima per prestar les cures i l'assistència que les ciutadanes i ciutadans de Catalunya es mereixen". El sindicat reclama una millora de la remuneració en base a la formació i competències de cada treballadora, el reconeixement de les especialitats d'infermeres i de la categoria professional A1, i la capacitat d'accedir a llocs de direcció.

Per la seva banda, la Intersindical demana solucions per abordar diferents problemes que afecten el personal sanitari, com la precarització del sector, el col·lapse del sistema sanitari que es tradueix en angoixa per als pacients i la sobrecàrrega dels treballadors. El sindicat crida a la vaga a tots els professionals que treballen als hospitals, no només als metges. També al personal d'infermeria, administratiu i tècnics, entre d'altres.

Marea Blanca de Catalunya, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), el Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), la Societat Catalana d'Especialistes en Psicologia Clínica (SCEPC) i la Societat Catalana de Neuropsicologia (SCNPS) han mostrat el suport a la vaga sanitària i han fet una crida perquè la ciutadania participi en les mobilitzacions.

Vaga de taxis


A més de les vagues d'educació i sanitat, també han convocat una jornada de manifestacions el sector del taxi per protestar per les 1.173 llicències VTC que han sorgit enmig de les negociacions entre els sindicats de taxistes i el departament de Territori.

Els taxistes han convocat una aturada de quatre hores a la Gran Via de Barcelona per dimecres i s'afegiran a la jornada de vaga convocada pel sector de l'educació i la sanitat del mateix dia.