Grifols no té compres a la vista i fia a la recuperació del negoci del plasma la reducció del seu deute

La farmacèutica santcugatenca, líder mundial en hemoderivats, afirma estar blindada a la inflació i el preu de l'energia

Un moment de la junta d'accionistes celebrada aquest divendres a Sant Cugat / Foto: ACN

Economia

Publicat el 12/jun/22 per Acn

La farmacèutica catalana Grifols espera que el 2022 acabi amb una recuperació del seu negoci central, els tractaments elaborats amb plasma sanguini d'origen humà. Segons ha destacat la direcció de la companyia durant la Junta General d'Accionistes celebrada aquest divendres a Sant Cugat, s'espera que el final de la pandèmia suposi un fort increment de les donacions del seu material 'base'. 'El plasma ha tornat', ha reivindicat el responsable financer de la firma, Alfredo Arroyo, abans de detallar una estratègia centrada en la reducció del pes de l'endeutament i que no contempla més operacions d'adquisició pels pròxims anys.

Tal com ha apuntat l'empresa, en les primeres setmanes del 2022 ja han crescut un 16% les aportacions setmanals de plasma. Amb més reserves, les línies de producció d'hemoderivats de la firma catalana podran fer front a una demanda que s'ha mantingut estable els darrers anys tot i la pandèmia.

De fet, bona part de l'aposta exposada per la companyia davant el centenar d'accionistes que han participat en la junta es basa en el llançament de nous productes i l'augment de la producció d'hemoderivats. També destaca el rol que jugarà l'alemanya Biotest, adquirida el passat mes d'abril, en el llançament de nous productes i en la diversificació de mercats. Avui, Grifols concentra més del 50% de la seva activitat als Estats Units.

Segons Arroyo, la farmacèutica té avui uns fonaments "sòlids" basats en el seu lideratge en un mercat "molt atractiu". Amb tot, l'empresa ha reduït lleugerament els seus ingressos entre 2020 i 2021, passant dels 5.340 milions als 4.933, per l'impacte de la pandèmia en la disponibilitat de plasma i l'augment dels costos.

Tal com ha defensat el directiu, una vegada es "normalitzin" els volums de plasma que rep la firma, això tindrà un impacte "significatiu" en els seus resultats i vendes que es notaràn en un marge de nou o 12 messos. Així mateix, ha destacat l'expansió i la "fortalesa" de la xarxa d'obtenció del plasma sanguini amb l'obertura de 32 centres als EEUU i l'aterratge al Canadà i Egipte.

Sobre l'adquisició de Biotest, ha apuntat que la integració de l'empresa (de la que posseeix el 70% del capital) permetrà tenir una major disponibilitat de teràpies, de centres de donació i de productes en procés de desenvolupament.

Pel que fa a l'endeutament, la direcció ha promès un "ràpid desapalancament" de cara al 2024 reduint la ràtio de deute financer net sobre EBITDA fins a situar-lo per sota de 4x el 2023 i per sota de 3,5x el 2024. Per fer-ho, hi haurà desinversions -que no s'han especificat- i es mantindrà en suspens el pagament de dividends en efectiu. Tampoc es preveu cap operació corporativa després d'uns anys marcats per adquisicions constants i de gran volum.

Sobre la conjuntura econòmica general, des de Grifols destaquen que no els ha impactat l'increment acusat preu de l'energia a l'Estat espanyol i al conjut d'Europa, ja que gran part de la seva estructura industrial està ubicada als Estats Units, on els preus no han pujat tant. També han descartat efectes importants pel conflicte entre Rússia i Ucraïna, pel fet que aquests dos mercats tenen un pes residual als comptes de la companyia.

La Junta General d'aquest divendres s'ha celebrat de forma mixta presencial i telemàtica. Així mateix, s'han aprovat els comptes anuals i l'estat d'informació no financera consolidada. També s'ha avalat el nomenament de Montserrat Muñoz Abellana i de Susana González Rodríguez com a membres del Consell d'Administració en substitució de dues conselleres sortints.