Sant Cugat, una de les localitzacions predilectes per a les empreses de l'Ibex 35

Les bones comunicacions, l'entorn natural i els parcs empresarials són alguns dels factors que han convertit Sant Cugat en seu de grans corporacions


  • Comparteix:

La seu de l'empresa Grifols a Sant Cugat / Foto: Google Maps

La seu de l'empresa Grifols a Sant Cugat / Foto: Google Maps

El ràpid accés a Barcelona, la disponibilitat de parcs empresarials i l'oferta residencial de qualitat són alguns dels factors que han portat a cinc de les empreses de l'Ibex 35 a obrir una seu a Sant Cugat. Cugat Mèdia conversa amb dos experts en la matèria per intentar esbrinar per quins motius companyies tan importants com Banc Sabadell, Mapfre, Fluidra, Naturgy i Grifols s'han decantat per aquesta localització.

El professor del departament d'Economia Aplicada de la UAB, Jordi Rosell, destaca quatre motius pels quals aquestes empreses s'han ubicat a Sant Cugat. "El primer motiu és que la zona està molt ben comunicada, està al costat de la B-30, a prop de Barcelona, amb un bon ferrocarril i un bon accés a l'aeroport".

L'expert també destaca la disponibilitat de parcs empresarials a la zona, "la qual cosa vol dir que encara hi ha sòl disponible per fer seus corporatives amb edifici propi". Els avantatges residencials, "que pot permetre als directius i a alguns treballadors viure a la zona", també li sembla un factor remarcable. Per acabar, Rosell fa menció a "una qüestió de prestigi", i assegura que les empreses també tenen en compte la imatge que projecten als seus clients segons on s'ubiquen les seves oficines.

Centre Direccional
Imatge del terreny on està previst ubicar el Centre Direccional de Cerdanyola / Foto: Google Maps


Pel que fa a les repercussions que suposa per a Sant Cugat la localització d'aquestes grans empreses dins del municipi, l'expert considera que aquestes són, en general, positives, ja que "eventualment, la gent qualificada que treballa en aquest entorn, es mou per aquí, compra aquí i fins i tot pot viure aquí". Això, explica, genera una demanda d'habitatge i de serveis que poden beneficiar a tothom. Com a punt negatiu, comenta que "aquesta mateixa demanda també pot generar certa congestió i fer pujar els preus, empitjorar la circulació, etcètera".

Segons diu, el creixement de Sant Cugat encara té un cert recorregut, però apunta que en un futur les empreses podrien instal·lar-se a altres àrees com la zona nord de la Diagonal (per la seva proximitat amb l'aeroport), a la mateixa ciutat de Barcelona, "encara que allà tot és més car", o a Cerdanyola (a l'anomenat Centre Direccional).

Casos particulars
El professor del departament d'Empresa de la UAB, Xavier Verge, detalla el cas de Banc Sabadell, que va començar amb la seu a la ciutat de Sabadell, però que amb el creixement de l'entitat es van haver de traslladar al Vallès. L'elecció va ser Sant Cugat, perquè buscaven "una zona ben comunicada, amb bones infraestructures, capacitat d'expansió i envoltada d'equipaments científics de primer nivell i d'una zona residencial també rellevant".

Segons Verge, aquesta elecció "va fer un efecte crida a altres empreses que es van anar situant al llarg de la B-30". L'expert assegura que aquest va ser l'inici de grups d'interès polític i empresarial com l'Associació B-30, Àmbit B-30 o el Hub B-30.

L'expert afegeix que "aquesta concentració de diferents actors fa que la zona sigui molt interessant per a empreses importants a l'hora d'establir les seves seus o oficines".

Finalment, des del departament de Comunicació Corporativa de Grifols expliquen que van decidir instal·lar-se a Sant Cugat l'any 2009 per diferents motius. "A més de comptar amb terrenys amplis en un entorn tranquil, verd i natural, Sant Cugat també està molt ben comunicada amb Barcelona i rodalies, cosa que facilita la cerca de talent i els desplaçaments dels treballadors", asseguren.


Jordi Rosell

La zona està molt ben comunicada, al costat de la B-30, a prop de Barcelona, amb un bon ferrocarril i bon accés a l'aeroport. No és l'únic lloc de Catalunya ben localitzat, però queda enmig de molts dels grans eixos de comunicació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.