Intel·ligència artificial i blockchain, la petjada santcugatenca al Mobile World Congress

Les empreses Atomian, Vottun i Bioldenti-Cell, amb seu a Sant Cugat, han participat en una edició reduïda que ha acabat aquest dijous

El MWC ha tingut lloc entre el 28 de juny i l'1 de juliol / Foto: ACN

Economia

Publicat el 1/jul/21 per Clara Bardají

La intel·ligència artificial per llegir textos judicials i la tecnologia blockchain. Aquests són un exemple dels serveis de les tres empreses santcugatenques que han participat al Mobile World Congress (MWC) 2021. Es tracta d'Atomian, Vottun i Bioldenti-Cell. Després d'un any de pandèmia, les empreses tecnològiques han pogut visibilitzar els seus productes en una edició atípica i amb menys visites internacionals. El congrés s'ha fet a Barcelona del 28 de juny a l'1 de juliol.

En el cas d'Atomian són uns veterans al congrés i, des que el MWC se celebra a Barcelona, "no s'han perdut cap edició". Així ho afirma el fundador i director general d'aquesta empresa que es dedica a la intel·ligència artificial, Miquel Montero. A més de "visibilitat", el MWC per a Montero és una oportunitat per "establir relacions amb inversors" i, "cada vegada més", és un espai "on es va a fer negoci". Tot i ser una edició adaptada i en què "es podria esperar menys afluència" de persones o institucions d'altres països, des de l'start-up han pogut "establir relacions interessants".

Montero ha explicat el darrer projecte que han llançat des d'Atomian. Es tracta d'un software cognitiu que llegeix notificacions judicials i n'extreu les informacions i dades clau per omplir uns formularis que, habitualment, es completen manualment.

A diferència d'Atomian, Vottun és el primer any que participa al Mobile World Congress. L'start-up catalana-americana presenta un software de traçabilitat i certificació de dades amb tecnologia blockcahin, una tecnologia en què les dades són infalsificables i transparents. Un dels serveis que ofereix la plataforma, com explica la seva cofundadora Marta Vallès, és l'aportació de solucions per saber la traçabilitat d'un producte alimentari a través d'un codi QR. Vallès remarca que qualsevol cosa que està a Internet "es pot modificar", en canvi, amb tecnologia blockchain "res es pot modificar".

Marta Vallès també s'encarrega del desenvolupament de negoci de Vottun, una start-up premiada en més d'una ocasió com, per exemple, amb els Premis Expansión Startup 2020. Enguany, han volgut fer-se visibles al MWC, tot i que "no és com els altres anys". Vallès descriu que hi ha "poca visita internacional" i que, en aquesta edició, s'està celebrant un "Mobile més local". Això, "frena el creixement" de les start-up, però Vallès es mostra contenta que la fira s'hagi pogut organitzar perquè trobar-se amb altra gent del sector també "era necessari".

4YFN
Paral·lelament a l'esdeveniment principal del MWC té lloc el 4YFN, un espai dedicat a inversors i start-ups. En aquest espai, l'empresa santcugatenca Shotl ha rebut un dels premis EmprenedorXXI que impulsa CaixaBank. En concret, s'ha emportat el premi al repte CiutatXXI -Ciutats més sostenibles, segures, connectades i adaptades. Cada guardó inclou una dotació econòmica de 15.000 euros, mentoring especialitzat i l'accés a un programa de formació internacional organitzat per Esade.




DECLARACIONS

Miquel Montero

Anem amb una expectativa concreta, és una plataforma de visibilitat, anem a establir relacions amb inversors, però veiem que cada vegada més és una fira on es va a fer negoci.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Marta Vallès

És positiu perquè és el primer esdeveniment que ens permet posar-nos cara a cara. El format en línia ens ha servit per subsistir, però poder interactuar amb altra gent era necessari.

Your browser doesn’t support HTML5 audio