Les noves restriccions d'octubre frenen la recuperació general de la facturació a Sant Cugat
El setembre havia sigut un molt bon mes en comparació amb el de l'any passat
Publicat el 19/nov/20 per Martí González
La recuperació de la facturació habitual dels comerços de Sant Cugat s'ha frenat a l'octubre. És una de les principals conclusions que es pot extreure de les dades de 'Pulso', l'eina del Banc Sabadell per veure el consum comparat amb el 2019 en un determinat territori, que mostra com gairebé tots els sectors a la ciutat s'han vist afectats per les restriccions aplicades per intentar reduir els contagis de Covid-19, i que han aconseguit bons resultats epidemiològics. L'anunci de l'inici de la desescalada a partir de dilluns que ve permet al sector recuperar l'optimisme pensant en la important campanya de Nadal.
Després dels tres mesos de confinament domiciliari, la majoria de sectors havia gaudit d'una certa recuperació durant l'estiu i, sobretot, al setembre. A l'octubre, en canvi, la tendència general és a la baixa, tret del transport, amb un petit augment, i el bricolatge i la llar, que registra una pujada sorprenent del 131%.
En declaracions a Cugat Mèdia, el gerent de Sant Cugat Comerç, Jesús Carballo, confirma que les dades concorden amb les referències dels comerços associats. Tot i que "és molt diferent" segons el sector, explica que l'afectació és generalitzada i que "no es pot parlar de recuperació" tenint en compte la facturació perduda durant la primavera. I el president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, també s'expressa en aquest sentit. Franquesa planteja un "escenari molt preocupant", ja que aquesta reducció de la facturació coincidirà amb el final de la liquiditat amb préstecs de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), a finals d'any, i amb el final dels ERTO al gener. Des de l'entitat, que han iniciat una enquesta a tot el teixit empresarial de la ciutat per tenir una diagnosi de la situació, demanen a les administracions que "es fixin en els països veïns per socialitzar" les pèrdues dels sectors més afectats, que han reduït l'activitat o, directament, tancat, "en benefici de tota la ciutadania".
[L'indicador de recuperació comercial de 'Pulso' de Banc Sabadell mesura, en percentatge, el consum de la zona seleccionada en comparació amb el mateix període de l'any anterior amb vuit grups d'activitat -alimentació, gasolineres, restauració, roba, bricolatge i llar, salut, transport i altres comerços- elaborats a partir del monitoratge de 55 subsectors. Es necessiten un mínim de 12 operacions (transaccions utilitzant els TPV de Banc Sabadell) i més d'un comerç per a la zona, sector i període analitzat.]
DECLARACIONS
Jesus Carballo
És molt diferent segons el sector. És veritat que s'estava notant com s'estava tornant a accelerar el comerç i les vendes, però no ens atreviríem a parlar de recuperació.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Joan Franquesa
És que la facturació s'ha tornat a veure estroncada amb les noves mesures. Ja no havia arribat als nivells òptims. Està afectant a tots els sectors. Alguns no poden treballar, però la resta no tenen la seguretat de mercat ni la certesa de quan acabarà tot això.
Your browser doesn’t support HTML5 audio