La restauració i l'oci nocturn de Sant Cugat proposen la creació d'una plataforma 'delivery'
El sector es troba amb dificultats a l'hora de demanar ajudes econòmiques a la Generalitat
La restauració local continuarà oferint servei de take away i delivery / Foto: Cugat Mèdia
EconomiaPublicat el 30/oct/20 per Clara Bardají
La restauració i l'oci nocturn de Sant Cugat continuen buscant solucions per fer front a la Covid-19 i les noves mesures decretades per la Generalitat. En una reunió aquest divendres amb l'Ajuntament, el sector ha posat sobre la taula la creació d'una plataforma local de 'delivery' i, així, evitar recórrer a alternatives com Glovo, Deliveroo i Uber i les comissions 'abusives' que cobren. L'objectiu de l'associació és treballar en una proposta local que, malgrat que tingui una quota de manteniment, sigui una 'ajuda' per als restauradors de la ciutat i no els suposi 'el 30 o 40% de la facturació'. Tot i la predisposició a buscar vies que els mantingui actius, el sector critica les dificultats d'accedir a les ajudes econòmiques de la Generalitat i demana al consistori que pressioni al Govern per demanar més suport.
La idea de crear aquesta plataforma local de 'delivery' l'ha donat a conèixer a Cugat Mèdia Laura Garcia, una de les portaveus de l'associació i propietària del Moon de Sant Cugat, qui també ha remarcat que aquesta iniciativa forma part de la campanya 'Salvem la gastronomia de Sant Cugat'. Una de les propostes que ja està en procés és la creació d'una pàgina web, 'Sant Cugat a casa', que funcionarà com una guia perquè la ciutadania pugui saber quins restaurants ofereixen 'take away' i 'delivery' i, per contra, quins estaran tancats mentre durin les noves restriccions.
Els restauradors encaren aquest nou paquet de mesures amb incertesa. No saben si el confinament municipal de cap de setmana pot afectar positivament fent que els santcugatencs consumeixin més en els locals de la ciutat o que sigui negativament i la gent deixi de consumir. A més, Garcia ha remarcat que, tot i que l'horari de 'delivery' s'allarga fins a les onze de la nit, el de 'take away' es manté a les nou, un "horari extremadament limitat". Més del 25% de restaurants santcugatencs ofereixen, únicament, servei per endur i "patiran molt", com ha remarcat Garcia.
En una reunió entre restauradors que ha de tenir lloc la setmana que ve, es decidirà si aquesta plataforma local es tira endavant.
Ajudes econòmiques inaccessibles
La restauració i l'oci nocturn de Sant Cugat critiquen la dificultat per accedir a les ajudes econòmiques que ofereix la Generalitat per al sector. Expliquen que la web està col·lapsada i els és impossible poder fer la sol·licitud però, a més, es troben amb llargs tràmits i l'entrega de "molts papers". Per últim, remarquen que "no tothom hi pot accedir" perquè un dels requisits és estar al dia de totes les obligacions tributàries, tant municipals i autonòmiques com estatals, cosa que es complica tenint en compte l'afectació de la crisi en el sector.
L'associació demana, en l'àmbit municipal i amb l'objectiu de fer-ho arribar a la Diputació de Barcelona, que "qualsevol local que estigui net i al dia, al marge del 2020, pugui accedir a les ajudes".
DECLARACIONS
Laura Garcia
Intentar muntar una plataforma local que no sigui una empresa privada que hi vulgui guanyar diners, sinó que sigui una ajuda pels mateixos restauradors. Encara que tingui una quota de manteniment, que no suposi un 30 o un 40% de la facturació del restaurant.
Your browser doesn’t support HTML5 audio