Suport i mesures urgents per sobreviure: la restauració i l'oci nocturn de Sant Cugat exigeix ajuda
Segons una enquesta feta a més d'un centenar d'establiments de Sant Cugat, un 9% ha hagut d'abaixar la persiana definitivament
Imatge de la roda de premsa / Foto: Cugat Mèdia
EconomiaPublicat el 26/oct/20 per Martí González
La restauració i l'oci nocturn de Sant Cugat reclama un pla de mesures urgents per tirar endavant en un panorama d''agonia i desesperació'. Segons una enquesta feta a més d'un centenar de restauradors de la ciutat ara fa deu dies, abans de conèixer la posada en marxa de nou de l'estat d'alarma, més d'un 9% ja han hagut d'abaixar a la persiana de manera definitiva i un 40% creuen que tenen una probabilitat 'mitja o alta' de tancar en els propers sis mesos. Per evitar-ho han presentat a l'Ajuntament, que ja va aprovar una moció de suport al sector al darrer ple municipal, un seguit de propostes per buscar el suport necessari, tant d'administracions com de la ciutadania, per sobreviure a la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19.
Segons aquest mateix informe, fet a 127 negocis de la ciutat que donaven feina a 1.156 persones, un 15% ha perdut el lloc de feina i un 28% està en ERTO. I això ha d'anar a pitjor, asseguren els portaveus de l'associació, amb les noves mesures aprovades aquesta setmana, amb més restriccions horàries i limitacions de mobilitat. Amb el nou estat d'alarma, el col·lectiu preveu que entre el 75 i el 93% dels locals hauran de presentar nous ERTO. D'altra banda, més de la meitat dels establiments acumula pèrdues i més d'un terç d'aquests han hagut de recórrer a l'endeutament.
En aquest sentit, el centenar de locals representats asseguren que han patit una caiguda del 37% en les vendes des de la reobertura, després de l'estat d'alarma. Segons ha explicat la membre de la comissió de treball de l'associació i propietària del Moon, Laura Garcia, ha assegurat que senten un "greuge" i un "desemparament" del sector, que se'ls ha "assenyalat com a culpables" i que les mesures aplicades fins ara "han resultat ser inútils". Demanen més previsió a les administracions per acabar amb la incertesa i "escoltar els restauradors" abans de prendre mesures.
També agraeixen el suport del govern municipal que els "ha escoltat des del principi". Demanen que es posi a treballar al seu costat i que sigui "pioner" i "exemple" per donar suport al sector de serveis. Asseguren tenir "bona sintonia" i, en aquest sentit, estenen la mà per treballar plegats per salvar el sector. La propera setmana ha de tenir lloc una reunió amb el govern per concretar quines de les mesures proposades poden aplicar-se i de quina manera.
DECLARACIONS
Laura Garcia
És necessari aplicar les mesures d'aquesta manera? No es pot tenir més previsió, més eficient? Ja no és per aquesta mesura, anem 'a salto de mata' des de fa dos mesos.
Your browser doesn’t support HTML5 audio