Abad insta l'Estat espanyol a col·laborar amb les empreses per mobilitzar amb rapidesa els diners injectats per la UE
El president de la Cecot ha ofert una conferència dins de l'assemblea general de Sant Cugat Empresarial
El president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, amb el de la CECOT, Antoni Abad / Foto: SCE
EconomiaPublicat el 24/jul/20 per Acn
El president de la Cecot, Antoni Abad, ha instat l'Estat espanyol a col·laborar amb els empresaris a l'hora de mobilitzar el més ràpid possible els 140.000 milions d'euros injectats per la Unió Europea (UE) per afrontar la crisi de la Covid-19. En una conferència que s'ha emmarcat en l'assemblea general de Sant Cugat Empresarial (SCE), Abad ha defensat un 'parteneriat públic-privat' per fer circular aquests diners. 'Hem de construir confiances i les hem de fer efectives en el mínim temps possible', ha afirmat el president de la patronal vallesana, que també ha instat la Generalitat a accelerar la burocràcia empresarial per facilitar la creació de feina. Al mateix temps, Abad ha reclamat la creació d'un 'front comú amable' entre sindicats, empresaris i administracions per superar la crisi.
Abad ha lamentat que la classe política estatal actua sistemàticament 'des de la confrontació'. 'Sembla que Espanya no pugui ser res si no té enemics', ha reflexionat, assegurant que els empresaris estan 'cansats' d'aquest tarannà. 'La política no és exhibicionisme, sinó diàleg, negociació, implementació, control, valors i bondat', ha afegit, fent una crida a un canvi de dinàmica.
En aquest sentit, davant els diners concedits a Espanya per afrontar les conseqüències de la pandèmia, Abad ha reclamat 'keynesianisme intel·ligent amb mode parteneriat públic-privat'. A parer del president de la Cecot, cal traçar 'confiances' amb el govern espanyol 'perquè la part privada aportarà molts diners' en el camí de la reactivació econòmica.
Al mateix temps, en clau catalana, Abad ha reclamat a la Generalitat que flexibilitzi els terminis per concedir les llicències d'obres i d'activitats industrials, de manera que aquestes es puguin tramitar en un mes com a màxim. 'Si aquests milions no els posem al mercat immediatament, quina reacció esperem que tingui la nostra economia? I quina reacció esperem que tinguin les empreses, si no donem feina?', ha insistit, tot advertint que un retard en mobilitzar els diners 'arruïnaria del tot l'estat, davant altres estats europeus que ho faran moltíssim millor'.
Davant l'actual escenari econòmic, Abad ha instat el govern espanyol a 'ser més empàtic' amb el món empresarial, assegurant que hi ha la voluntat de 'passar a l'acció', amb la creació d'un 'front comú amable' amb una taula de diàleg permanent on hi hagi també els sindicats. Vol que serveixi per treballar amb 'arguments sòlids i fonamentats entre tots' per donar resposta a una crisi que ha definit com 'un repte colossal'. Entre les principals qüestions a afrontar de forma conjunta, Abad n'ha assenyalat especialment dues, que ha batejat com a 'pandèmies sistèmiques': acabar amb l'economia submergida i reduir l'absentisme laboral.
Al mateix temps, el president de la Cecot ha assegurat que la creació d'aquest front unitari permetria afrontar altres debats, com la regulació del teletreball. Abad considera que els plantejaments que fa el govern espanyol 'semblen una broma' vistos des de la indústria del Vallès. Ha demanat més consideració cap als treballadors autònoms, molts dels quals, ha dit, ja assumeixen despeses que ara es volen traslladar a l'empresa en el cas dels assalariats. 'La taula de diàleg permanent els aproparia a una realitat que ara no coneixen', ha reblat.
Fent balanç de la gestió feta fins ara pel govern de Sánchez, Abad ha estat especialment crític amb la suspensió de contractes durant l'estat d'alarma, i ha acusat l'estat espanyol d'haver creat 'dos nivells de treballadors': els empresaris i autònoms per un cantó, i els treballadors de les administracions per un altre. Així, ha qüestionat que als empleats públics no se'ls apliquessin ERTOs, tot assegurant que l'estat 'va trencar un principi econòmic essencial: qui no treballa, no hauria de cotitzar'.